Bærekraft og kunnskap
Kommentarer 2

Miljøvennlig julegaveinnpakning

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803

Herlighet dere, vi er midt i november – og jeg kjenner at jeg begynner å klø etter å få ferdig julegavene. Og ikke minst gleder jeg meg til å kjøre på med miljøvennlig julegaveinnpakning.

Jeg gir ikke julegaver til så mange, kun til familie, svigerfamilie og to venninner. Det har bare blitt sånn, og julegaver har liksom ikke vært noe tema blant mine nyere venner i Oslo. Jeg er fryktelig fornøyd med julegavesituasjonen slik den er, og koser meg veldig mye med å pønske ut gaver til mine nære og kjære.

Det er mange måter å pakke inn julegaver på, og jeg har laget en liten oversikt over muligheter og ideer om du vil gå for miljøvennlig julegaveinnpakning.

Vanlig julegavepapir

I mange kommuner kan det «vanlige», glansede julegavepapiret ikke sorteres som papir. Oslo er ett av unntakene, og du kan sjekke hvordan julegavepapir skal sorteres i din kommune på sortere.no. Søk på «julegavepapir», så får du svar.

Husk at gavebånd skal sorteres som restavfall. Silkebånd, syntetisk bånd, hyssing eller noe annet med gjenbruksverdi kan være en fin erstatning. Eller dropp båndet – det går også an.

Gråpapir

Gråpapir syns jeg er veldig julete. Ikke at jeg skjønner hvorfor vi kaller det gråpapir, når det tross alt er brunt, men ok. Med hyssing og kanskje litt granbar syns jeg pakker med gråpapir blir skikkelig fine. Granbar er for sånne som har litt mer tålmodighet enn meg selv.

Husk å gi en eller annen beskjed til mottaker om at dette papiret kan resirkuleres, og ikke skal i den infamøse julegavepapir-sekken som fort blir funnet frem på julekvelden.

Avispapir

Jeg pakket inn alle gavene i avispapir for noen år tilbake, fordi jeg ikke gadd å bruke penger på glansa papir. Det ble overraskende pent! Brukte også mye tid på å finne artikkeloverskrifter jeg tenkte passet til mottakeren. Tror ikke noen la merke til det, så det kan veldig fint sløyfes.

Skjerf

Fretex selger et utall brukte skjerf, og ofte er de skikkelig billige. Om du har noen tiere til overs per gave kan det være supert å ta en tur innom nærmeste bruktbutikk og se på utvalget. Knyt dem pent sammen, så har du gaveinnpakning med gjenbruksverdi.

Furoshiki

Furoshiki er en tradisjonell, japansk måte å knytte skjerf på – for å pakke inn ting som kan fraktes. Det funker på alt fra mat til gaver – og jeg bruker gjerne denne metoden om jeg har glemt en boks, men trenger å frakte mat. (Har stort sett alltid et lite skjerf i sekken).

Jeg ser at både selve tøystykket, og teknikken, omtales som furoshiki – så jeg er litt usikker på om dette krever et spesielt type skjerf for å klasifiseres som tradisjonell furoshiki. Men altså; man kan jo bare bruke hvilket skjerf som mulig. Tror jeg. Fortsettelse følger.

Gavebokser/Gaveposer

Dette er jo innpakningsmåter som kan gjenbrukes, og som derfor kan være fin. Men om du ikke har helt tro på at mottaker kommer til å gjenbruke – så legg enten ved en lapp hvor du oppfordrer til gjenbruk, eller finn en alternativ metode.

Tote bags

Kanskje den innpakningsmetoden som har den mest åpenbare gjenbruksverdien for mange. Gymbager er over alt i Instagram-feeden min om dagen, så jeg antar de er populære, og dermed et alternativ til tote bag-en. Kanskje særlig hos de som er litt yngre?

Det finnes så mange kule tøyvesker på markedet nå, og finner man et med et kult print er det jo mer enn fint nok til å pakke inn gaver med. Vipp hempene inn i selve posen, brett posen pent omkring gaven, og sett en hyssing omkring, for eksempel.

Hyssing/gavebånd

Både hyssing og gavebånd skal sorteres som restavfall. Om du ikke knyter verdens største blåknute kan hyssingen gjenbrukes.

Tape

Sorteres som restavfall.

Papirtape

Flere av de papirtape-typene jeg har googlet meg fram til kan sorteres sammen med papiravfall, men det virker som om dette avhenger av hva slags lim som er brukt (details, details), så sjekk gjerne om det er et symbol på pakningen når du kjøper inn tape.

Hvordan du velger å pakker inn julegaver vil nok avhenge litt av lommeboka, og litt av mottaker. Gråpapir er kanskje det rimeligste alternativet, og også bra siden det kan resirkuleres. Men husk å fortell at det skal i papir, og ikke restavfall når du leverer gavene.

Jeg kommer sikkert til å velge en kombinasjon av alle disse. På soverommet mitt har jeg en del tøystykker som jeg kan sy fine kanter på, og knytte omkring noen av julegavene. Men noen tror jeg vil få gråpapir også. Uansett hva så koser jeg meg alltid med å pakke inn julegaver, så jeg gleder meg skikkelig til alle er handlet og laget – og klare til å pakkes pent inn.

2 Kommentarer

 1. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803
  Marie Solsvik sier

  I fjor pakket jeg inn gavene i gammelt avispapir. Det ble også veldig fint, og en morsom greie når jeg pakket de inn. Prøvde å få fine vinter/julemotiv på pakkens forside (fra reklamesider osv i avisen). Prøvde å unngå ansiktet til Trump for alt det var verdt! Ble ganske fint ut av aviser vi allerede skulle resirkulere.

  Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Svar
  • Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803
   Stine Friis Hals sier

   Så gøy! Avispapir er morsomt. Jeg gjorde også det et år, og prøvde da å finne morsomme overskrifter og sånt som jeg tenkte mottakeren ville sette pris på. Tror ikke noen la merke til det, men jeg hadde det i alle fall gøy.

   Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Svar
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803

Legg igjen en kommentar Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.