Siste innlegg

Min egen Etsy-butikk

Etter at jeg publiserte denne oppskriften på hjemmelagde bomullspads skjønte jeg at dette er et produkt folk har bruk for, og gjerne ønsker seg gjenbrukbare varianter på. Jeg ble så glad for å se at folk er villige til å gjøre de små endringene som skal til for å bli mer miljøvennlige, bare de får noen verktøy eller produkter presentert.

Jeg har brukt hjemmelagde pads i noen måneder nå, og er superfornøyd. Kombinert med kokosnøttolje fjerner de sminke som bare det, og det å vite at jeg bare kan vaske og tørke dem når jeg er i ferd med å gå tom – fremfor å gå på butikken for å kjøpe flere – er en vedig fin ting.

Jeg syns det er kjempegøy å lage ting, men siden jeg tross alt ikke kan eie hundrevis av pads selv tenker jeg det er fint å selge unna. I første omgang kommer jeg nok til å opprette en Etsy-butikk, siden det er en enkel løsning for både meg som skal selge, og dere som (forhåpentligvis) skal kjøpe.

Mamma har hjulpet meg med å lage et mønster som er litt finere, og mer interessant, enn oppskriften som allerede ligger ute. Jeg syns de er sjukt fine, og kommer nok til å beholde noen selv.

De naturfargede, og de grå, er begge heklet i et økologisk bomullsgarn, og er vanlige sminkefjerne-pads. De er utrolig myke, og gode, og jeg har allerede delt ut noen til venninner til testing – og tilbakemeldingene har til nå vært gode. Siden de er laget i bomull er de også egnet for veganere.

Disse multicolor-padsene er heklet av et garn av både bomull og lin, noe som gjør dem stivere – og derfor godt egnet til å eksfoliere. Tenker å lage disse i en stor og en liten variant, slik at man både kan skrubbe kropp og ansikt.

Jeg gleder meg skikkelig til å få Etsy-butikken opp og stå. Det er en del praktiske ting som må på plass først, så jeg har ingen eksakt dato for når den åpner. Så stay tuned for detaljer.

Andre ting jeg har lyst til å lage er kjøkkenkluter, pledd, lin-servietter og kanskje luer. Jeg syns det er en egen sjarm ved å ha noe hjemmelaget, og jeg håper selvfølgelig at folk ønsker å kjøpe tingene jeg lager.

Jeg tenker at alle produkter bør komme i en gjenbrukbar bomullspose, som kan brukes til å handle frukt, nøtter, eller andre løsvektvarer. Men det blir først når jeg finner et bra stoff å sy av. Om noen har tips til hvor jeg kan kjøpe økologisk bomullsstoff i Oslo: si gjerne i fra!

Lurer også på hvor mange pads dere mener hver pakke burde inneholde. Jeg tenker 10 og 15, da kan man vaske en gang i uka, eller annenhver uke, avhengig av hvor mange man kjøper. Men om noen har innspill til andre antall tar jeg gjerne i mot.

Følg meg på:
Instagram: Stinefriis
Snapchat: Stinefriis
YouTube.com/stinefriishals

Dette med nettbutikk er helt nytt for meg, og jeg gleder meg sjukt masse til å se responsen! Ingenting hadde gjort meg mer lykkelig enn om jeg fikk uendelige snaps av folk som har byttet ut den tradisjonelle bomullsdotten med mine gjenbrukbare bomullspads.

Ukevlog

Jeg har blitt glad i å se lange vlogger på YouTube, og liker hvordan de åpner for å vise frem en god porsjon av hverdag.

Etter at jeg avsluttet prosjektet med én film per dag (som varte i 100 dager) har jeg lurt litt på hvilke filmer jeg har lyst til å ha på YouTube-kanalen min. Da jeg lagde film hver dag følte jeg de måtte de være kortere, og mer rett på sak. Men nå som jeg publiserer litt sjeldnere åpner det for lengre filmer, som kan vise en hel dag, eller flere dager.

Derfor kommer jeg til å lage en litt lang film i uka, i tillegg til en eller to ekstra filmer, som potensielt er litt kortere. I den lange filmen har jeg lyst til å vise frem mer av veien mot en zero waste-hverdag, handleturer, håndarbeid og alt som hører til.

Og dere! Jeg har nådd 450 abonnenter! Gitt at det holder seg da, følgertall har en tendens til å gå litt opp og ned. Men 450 betyr at jeg skal kjøre i gang en giveaway av denne berømte tote bagen. Stay tuned for detaljer!

På 500 trenger jeg en ny, kul utfordring. Så kom gjerne med forslag til ett eller annet dere vil jeg skal teste.

Nå håper jeg dere liker dette nye vlog-formatet. Jeg kommer til å eksperimentere og finjustere det etter hvert. Og når jeg er tilbake i Oslo vil det nok få mer zero waste/bærekraft-fokus enn det blir her plastfylte nord.

Nye zero waste goodies

Reklame

Beeco har sendt meg en hel boks med nye zero waste-produkter, og jeg gleder meg sånn til å oppdatere veska mi med noen etterlengtede ting.

Det kan virke litt selvmotsigende å kjøpe ting når man prøver å kvitte seg med ting, og ikke minst: vil leve mer miljøvennlig. Men de tingene jeg har fått i dag (og de tingene jeg har kjøpt eller lagd tidligere) er alle en del av ei liste over ting jeg har planer om å kjøpe én gang – for å unngå masse engangsemballasje, eller on the go-søppel, mikroplast og hele rekka (eller the whole shabang, som man også kan kalle det). Øverste punkt på lista mi er stadig Norgesglass. Føler man ikke kan få nok.

Matboks, kaffekopp og sugerør er blant tingene jeg fikk fra Beeco, og som vil komme utrolig godt med i hverdagen. Føler jeg kan forberede meg til hva som helst nå, og bære mat, drikke og alt jeg måtte trenge i sekken min. Litt som en skolestarter, bare at jeg ikke har en overbeskyttende mor som har pakka alle disse tingene for meg. Med andre ord: Jeg har blitt min egen overbeskyttende mor. Er vel sånn det er å legge om livet til zero waste.

Den nye koppen fikk holde meg med selskap mens jeg strikket i går. Har virkelig blitt bitt av håndarbeid-basillen denne sommeren. Er veldig smart å kunne lage noen ting selv når man forsøker å kutte ned på alt av emballasje og sånt. Garn og tøy kommer med minimal innpakning – ofte bare litt papp omkring garnnøstet eller et lite klistremerke.

Akkurat nå strikker jeg sånne praktiske (kjedelige) ting som støvkluter og grytekluter – mens jeg prøver å huske gamle strikkekunster. Har falt veldig for garnet på bildet over, som er 50% bomull, og 50% bambus.

Dere kommer garantert til å få se mer til Beeco-produktene på både Instagram og Snapchat (jeg heter stinefriis begge steder, så er bare å følge) fremover, og jeg ser frem til å fylle boksene med digg mat og kaffe.

Shop posten

PS: Jeg har endret «forbruk»-kategorien til «zero waste», siden jeg ønsket å ha det som menypunkt, og oppdaget at alle bloggpostene i «forbruk» egentlig handlet om zero waste uansett. Les alle innleggene her.

Hyttelyfe

Det er få ting som senker pulsen min som å være på ei hytte. Svigers satte opp hytte i Grong for cirka et år siden, og vi har vel vært oppom stort sett alle feriene siden. Hytte er litt som en annen dimensjon, hvor det er helt ok å spise vaffler til man stuper, bruke hele kveldene på brettspill og lese bøker og spille pokémon på dagtid.

Alt roer seg ned når man kommer på hytta, og jeg skjønner hvorfor så mange vil ha en. Et lite tilfluktssted i fjellet, hvor vi ser sola så vidt gå ned over fjellet før den kommer tilbake, og våkner til lyden av fossen utenfor vinduet.

En av dagene kom til og med et reinsdyr tuslende forbi! SE på den typen her da. Så kul!

Skal innrømme at jeg syns det er veldig kjekt med ei sånn hytte hvor det er mulig å ta på seg Converse og bare kjøre opp til døra, og vi ikke må dra oss timevis gjennom skogen i turklær og hele sulamitten for å komme frem. En liten del av sjela mi har tydeligvis blitt infisert av byen, men satser på at det forsvinner med åra.

Les også:
Den gyldne omvei
Sammen med pappa og Mikael har jeg kjørt Den gyldne omvei på Inderøy, som er full av gårder og steder du kan besøke. Jeg var seff mest interessert i maten.

Lokal mat i mitt hjerte

Jeg får bare mer og mer sansen for lokal mat, som jeg vet hvor kommer fra, og nærmest kan gå ut i fjøset for å hilse på kua som har gitt melka si for å lage ost. Hadde sikkert fått lov om jeg spurte, og kjenner jeg angrer litt for at jeg ikke gjorde det.

Sammen med pappa og Mikael har jeg kjørt Den gyldne omvei på Inderøy (eller Inderøya som vi sier), som er full av gårder og steder du kan besøke. Jeg var seff mest interessert i maten, så vi stoppet på Gangstad, Gulburet og det lokale bryggeriet. Vi vurderte å dra innom gartneriet også, men vi kom på at vi egentlig ikke skulle ha noe derfra og dro for å spise i stedet. Hadde jeg bodd nærmere skulle jeg definitivt kjøpt mye mer, men å oppbevare ting i kjøleskap i to uker og frakte i koffert tilbake til Oslo var ikke helt aktuelt, så jeg lot være.

Sammen med pappa og Mikael har jeg kjørt Den gyldne omvei på Inderøy, som er full av gårder og steder du kan besøke. Jeg var seff mest interessert i maten.

Den dagen vi bestemte oss for å dra øsa det selvfølgelig ned, noe som la en liten demper på turen. De fleste stedene har nemlig kaféutsalg, og hager du kan sitte i, men vi koste oss allikevel – for på Gangstad hadde de varmet opp i Kårstua. Pappa fant et gammelt piano, og blant urgamle møbler drakk vi Kombucha og spiste is smakssatt med blant annet granskudd, kaffe og whisky. Helt perfekt regnværsdag.

Sammen med pappa og Mikael har jeg kjørt Den gyldne omvei på Inderøy, som er full av gårder og steder du kan besøke. Jeg var seff mest interessert i maten.

Om du kjører gjennom Trøndelag i sommer bør du følge skiltinga gjennom Den gyldne omvei, rett sør for Steinkjer. Kjøp med ost fra Gangstad (Edel Blå var helt nydelig. Det samme var osten Gudrun og Camemberten deres), et par gårdspils fra bryggeriet og spise alle smaksprøvene dere kommer over.

Sammen med pappa og Mikael har jeg kjørt Den gyldne omvei på Inderøy, som er full av gårder og steder du kan besøke. Jeg var seff mest interessert i maten.

Neste reisemål blir Mariaklosteret på Tautra hvor de selger såpe, men er ikke helt sikker på om det blir denne sommeren. Kanskje. Hadde vært gøy! Har aldri vært i et kloster før. Frosta er også et matmekka jeg må besøke på et eller annet tidspunkt. Det er visst mye større gårder enn på Den gyldne omvei, for der leverer gårdene til Rema 1000 og sånn – men de fleste har bra gårdsutsalg. Tenk så mye bra man kan gjøre og oppleve rett ved siden av der man bor! Jeg trodde jeg hadde sett mye av Trøndelag, men det er jo en hel verden her oppe jeg ikke kjenner til. Sjuke greier. Det fylket her blir bare bedre og bedre for hver gang jeg besøker det.

Sammen med pappa og Mikael har jeg kjørt Den gyldne omvei på Inderøy, som er full av gårder og steder du kan besøke. Jeg var seff mest interessert i maten.

Lag din egen lommebok

Denne lommeboka er enkel å lage, selv om det tar en del tid. Du må montere den til bøyle for hånd, noe som gjør dette til en fin DIY enten du har symaskin eller ikke. Symaskin speeder seff opp prosessen litt.

Jeg har aldri lagd en DIY sy-film før, så håper jeg har fått med alt av steg, og at det er mulig å følge med. Har lyst til å lage flere slike filmer, etter hvert som jeg lærer å sy flere ting. Så si i fra om du er noe spesielt dere vil jeg skal prøve å lage eller forklare hvordan man lager. På blokka står både skjerf og tote bag i alle fall.

Dette trenger du til lommeboka di:

 •  2 stoffbiter, 11cm x 16cm. 1 bit til for, og 1 bit til utsiden.
 • 1 bit vatt, 11cm x 16cm
 • Bøyle til lommebok (kan kjøpes på Panduro, ebay, sybutikker o.l.)
 • Tøysaks
 • Liten saks/trådklipper (valgfritt)
 • Målebånd
 • Kritt/blyant/tusj
 • Strykejern + strykebrett (går fint uten også, kommer an på hvor rett stoffet ditt er)

Se fremgangsmåte i filmen, og spør om noe er uklart.

En uke med søppel i et glass

Jeg måtte prøve zero waste-klisjeen med å samle restavfallet mitt i et glass. Etter en uke var det ikke alt for mye å vise frem.

Etter å ha sett at både Lauren Singer og Bea Johnson (alle zero wasteres største forbilder) samlet sammen rasket sitt i mange år, og så hvor lite det var, skjønte jeg at å leve zero waste er mulig – om man bare gir seg tid nok til å gjøre endringen.

Det krever definitivt mye research å finne ut hvordan man lever fullstendig zero waste. Og det krever en del skills jeg ikke har enda. For eksempel har jeg sjukt lyst til å lære å lage iskrem selv, så jeg ikke må kjøpe i små bokser fra butikken. Jeg har også lyst til å lage mitt eget pålegg, gro krydderplanter og strikke kluter. Alt blir, med tida.

I helga besøkte jeg Ekte Vare på Sagene, en økologisk dagligvare og kafé.

I løpet av den uka jeg samlet søppelet var det veldig mye jeg kunne la være å kjøpe – for slik å unngå avfallet. På matfronten var det alltids et alternativ uten plast, og på kafeer og restauranter er det bare å unngå take away og heller sette seg ned (mye mer avslappende, egentlig), for å unngå all plasten mat gjerne leveres i. Jeg hører at flere tar med seg metall-bokser til restauranter og får take away i dem – noe jeg har lyst til å prøve så fort jeg har noen slike bokser å ha med meg.

Jeg blir mer og mer overbevist om at det er mulig å leve zero waste. Særlig i Oslo. Og jeg gleder meg til å utforske butikker og muligheter enda mer.

Nytt i klesskapet

Herregud så gøy jeg har det med den nye symaskina mi. For en stund tilbake fikk jeg et stort stykke med bambus-stoff fra Fair & Square, og til nå har jeg sydd både en topp og ei bukse av det. Er ganske fornøyd med at jeg fikk til å lage spaghetti-stropper uten tutorial.

Toppen har jeg «kopiert» fra en jeg allerede hadde, men ikke likte stoffet på, og buksa er en myk greie med litt vide ben og strikk i midja.

Jeg har også sydd en kimono, men er ikke helt fornøyd med stoffet. Det er litt for stivt, men sånn kan det gå. Den er uansett digg å ha på seg på kjølige sommerkvelder.

Til nå har jeg bare fulgt fremgangsmåter fra YouTube (kan lære alt der inne), og er ganske fornøyd med de ulike plaggene. Lærer masse av å lage ting, og vet allerede hvilke endringer jeg vil gjøre til neste forsøk. Tror jeg må lage ting for andre også, for jeg har verken plass eller råd til å lage så mye som jeg vil.

Følg meg på:
Instagram
→ Snapchat: stinefriis
Facebook
Bloglovin

Har allerede bestemt meg for å ha giveaway på en tote bag når jeg har 450 abonnenter på YouTube, og jeg er allerede i gang med å sy den! Blir en som er foret, med stor lomme inni. Blir skikkelig fin. Du kan se bilde av hvordan den blir seende ut på Instagrammen min her.

Å sy egne ting er utrolig gøy, særlig fordi jeg kan justere og fikse plaggene akkurat slik jeg vil ha det. Jeg kan legge opp buksebein, gjøre strikken i midja akkurat så stram som jeg selv vil og heise stropper opp og ned.

Har virkelig ikke lyst til å gjøre noe annet enn å sitte inne ved symaskina, men har noen kule planer denne uka som gjør at jeg skal være borte fra den noen dager. Kjenner allerede på abstinensene.

Nå må jeg få tak i litt vatt, for å sy noen småting (som jeg tror jeg skal lage en DIY-film av), og drømme om mitt neste klesprosjekt. Jeg er også på utkikk etter en butikk/nettbutikk hvor jeg kan kjøpe økologisk stoff, så om noen har noen tips er det bare å si ifra. Syns det er vanskelig å finne ut hvor stoffet i butikken er fra, eller hvordan det er produsert. Må gjøre litt mer research.

Hva syns dere jeg bør prøve å lage neste gang?

Mitt første syprosjekt

Jeg har sittet krokrygget over symaskina helt siden jeg kjøpte den. Koser meg så fælt med lydbok, og en innvendig monolog som inneholder forbausende mange banneord.

Så langt har jeg fokusert på enkle ting, som å få til å sy en søm rett fram (blir flinkere for hver gang), og ting som krever at jeg forstår litt ulike teknikker. Tante hjalp meg med å sy en tote bag, som ble overraskende brukbar. Har til og med lomme inni! Viser den frem mot slutten av filmen, så er bare å se. Kaster meg også ut på en liten giveaway, så bare se hele filmen så skjønner dere greia.

De siste dagene har jeg oppdaget at jeg er et veldig pirkete menneske. Jeg «klagde» til tante på at jeg ikke greide å få sømmene på stoppene i lik avstand fra kanten, og hun bare så på meg overbærende og minnet meg på at det er mitt første syprosjekt. Jeg prøver å ikke la meg irritere av at jeg ikke får ting nøyaktig som jeg vil enda, og at det blir noen nødløsninger, men hey: det blir. «Tenk om et år,» sa mamma.

Andre ting jeg har oppdaget:

 • Når jeg syr for hånd fester jeg tydeligvis tråder sånn som kirurger gjør (har ikke sett 13 sesonger med Grey’s Anatomy for ingenting)
 • Det er ganske dyrt for stoff
 • Man syr gjennom 100 meter med tråd overraskende kjapt
 • Når du begynner å sy blir du veldig oppmerksom på alle mulige sømmer omkring deg, og har lyst til å vrenge av alle klær for å sjekke innsida
 • Alle samtalene mine starter nå med «du trenger ikke en toalettmappe?»

Til nå koser jeg meg ihjel med disse tingene, og selv om jeg plages kommer jeg inn i en sånn ekstrem flyt hvor det plutselig har gått tre timer uten at jeg har lagt merke til det. Etter en dag i systua til tante er jeg bare enda mer fascinert over hvor mye som går an. Bare nålene hun sendte med meg vitner om uendelige muligheter: jeans-nål, lær-nål, stretch-nål, ekstrem spiss «ett eller annet»-nål. Det er så mye man kan lage! Og jeg gleder meg til skillsene er der at jeg kan gå innom en stoffbutikk, plukke med meg to meter av noe og gå hjem for å sy putetrekk, en t-skjorte eller noe annet jeg trenger.

I løpet av sommeren har jeg mål om å ha blitt en drevet tote bag-produsent, og ikke minst skal jeg få sydd meg en bukse. Må bare øve litt til først. Gleder meg til å se hvordan ferdighetene er om noen uker, og håper jeg kan ha et par giveaways gjennom høsten. Kan jo ikke sitte på enorme lager med toalettmapper og tote bags, heller.

Når jeg er enda mer drevet skal jeg lage noen DIY-filmer. Og ikke minst: reparer tingene dine-filmer. Stay tuned!

Jeg har kjøpt symaskin!

Så… jeg har kjøpt meg symaskin! En nydelig Brother-maskin, som var mye dyrere enn jeg hadde sett for meg – men heldigvis også mye bedre enn jeg hadde sett for meg.

Jeg satt i tre timer i strekk og bare sydde i går. Trykket på alle knappene og så hva som skjedde. Plutselig hadde jeg sydd skråsømmer, overlock og alle mulige gøye ting. Denne maskina kommer til å bli et så utrolig viktig verktøy i mange år, og kommer til å forenkle livet en god del.

Å finne klær er ikke enkelt for særlig mange av oss virker det som. Jeg har kort rygg, og er generelt kort. Så å finne jeans eller kjoler er ikke særlig enkelt. Jeg kan stå i prøverom en hel dag og bare bli mer og mer misfornøyd med meg selv og kroppen min. Nå kan jeg i stedet for å være skuffa sy noe selv, eller justere klær jeg finner i butikken. Altså: HVOR vanskelig skal det være å finne jeans som er mulig å få over lårene, og som samtidig passer i midja? Jeg skjønner ikke det her.

I første omgang er målet å sy et brukbart handlenett. Med for og lommer, som gjør det litt mer brukervennlig enn de enkleste handlenettene på markedet. Skal få til det innen søndag, sånn at jeg kan publisere sy-vloggen jeg har lovet dere for å markere at jeg har passert 400 abonnenter på YouTube. (Tusen takk til alle som har abonnert til nå, jeg var seriøst helt målløs da det bikka 400.)

Følg meg på:
Snapchat: Stinefriis
Instagram: Stinefriis
Bloglovin
Facebook

Nå gleder jeg meg til noen sy-leksjoner med tanta mi (som er pro as F), og til å forstå de grunnleggende teknikkene slik at jeg kan lage ting som kan brukes. Noe jeg må lære meg er å klippe rett, for mye av jobben skjer jo tross alt før man setter seg ved maskina.

Dette blir så gøy! Jeg elsker å lære nye ting, og særlig ting som krever at man må bruke hendene, og lager noe fysisk. Som digital-hode er det noen ganger frustrerende at alt jeg driver med foregår på en skjerm, og at jeg blir sittende ved en mac hele dagen.

Nå derimot kan jeg sette på musikk, legge foten på pedalen og se tøystykker bli formet til ting som kan brukes. For en frihet!

Det er forresten denne jeg har kjøpt, om noen skulle lure.