Diverse
Kommentarer 4

Hvordan jeg skal spare shitloads med egenkapital i 2020

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803

Altså.. vi har jo kjøpt oss ny leilighet, som vi skal overta til våren neste år. Jeg begynte å studere rett etter videregående, og gikk på privatskole i fem år, og fikk derfor ikke begynt med boligsparing før jeg kom meg ut i jobb – og dermed har jeg heller ikke enorme mengder egenkapital.

Vi eier boligen vi bor i når, men jeg har som mål å ha enda mer egenkapital når vi overtar den nye – og har derfor satt opp en ganske stram spareplan for året som kommer.

Det er jo noen fallgruver på veien. Som det at vi skal kjøpe hund, og den bringer med seg noen kostnader og slikt, men jeg håper jeg skal greie å holde meg til denne planen gjennom hele året.

I desember scrollet jeg meg gjennom alle kontoene i mobilbanken, og fikk oversikt over alle utgiftene mine. Jeg setter opp årsbudsjett hvert år, så jeg har ganske god oversikt, men å se gjennom kontoene med mål om å finne kostnader å kutte gjorde at jeg oppdaget et par poster som jeg ikke hadde budsjettert for, og fikk et nytt blikk på hva jeg brukte penger på.

Noen generelle spareråd

 • Ha et budsjett. Jeg setter det opp med Excel sin «personlig budsjett»-mal, som gir et visuelt overblikk over inntekt og utgifter. Utrolig nyttig.
 • Når du setter opp budsjettet må du gå gjennom bankkontoene dine, og se hva som trekkes. Hvor mye går til forsikring? Hvor mye bruker du på strømmetjenester? Osv.
 • Se over lønnsslippen din, og pass på at alt er riktig. Jeg oppdaget at jeg ikke hadde riktig ansiennitetstillegg for eksempel, og fikk en etterbetaling fra jobben. Ingen kommer til å dobbeltsjekke dette for deg, om du ikke gjør det selv.
 • Sett av sparepengene med en gang du får lønn!! Jeg kan ikke understreke hvor viktig dette er. Ikke vent til slutten av måneden, og se hva du «har igjen». Sett opp et budsjett, og hold deg til det.
 • Sett opp mikrosparing. Hver gang jeg trekker bankkortet går fem kroner inn på en egen konto. I løpet av et år blir dette noen tusen, som jeg kan sette på BSU, i fond eller noe sånt. Ganske snedig.

Her fant jeg ekstra summer jeg kunne spare

 • Ved å studere lønnsslippen litt nærmere kom jeg også på at jeg hadde et fast, frivillig ekstra skattetrekk – som jeg satte opp det året jeg fikk jobb. Da hadde jeg jo stipend halve året, og normal lønn resten, og ville ikke ha baksmell. Ved å fjerne det har jeg plutselig en ekstra sum jeg kan spare hver måned.
 • Jeg har meldt meg ut av Sats, og begynt å gå til og fra jobb hver dag. Dette gjør også at jeg ikke er avhengig av månedskort på trikken, og sparer dermed litt penger der også.
 • Det hardeste jeg har gjort var å melde meg ut av ideelle organisasjoner. Jeg har vært medlem i fire, og sa opp tre medlemskap. Jeg greide bare ikke å melde meg ut av Amnesty. Men her fikk jeg dermed også litt ekstra penger å spare.
 • Jeg har kutta ned på strømmetjenester, og deler noen abonnementer med familiemedlemmer – sånn at kostnaden blir lavere.
 • Forbuk må ned: jeg har tidligere kjøpt veldig mange bøker, og det har jeg slutta med. Delvis fordi vi ikke har plass, delvis fordi jeg har abonnement på lydbøker – og siden jeg jobber i bokbransjen har jeg god tilgang til leseeksemplarer og ebøker.

Alt i alt har jeg tro på at jeg skal greie å spare ganske mye i år. Budsjett og oversikt er så viktig – og det gjør at jeg vet hvor mye jeg har tilgjengelig til kafébesøk, vin og garn i måneden. Man må ha litt penger til å finne på ting, men om du har budsjettert for dem så vet du at du både får spart, og tatt noen øl ute. Man skal leve også, og ikke bare spare.

Jeg har også stor tro på det å tillate seg å bruke penger på en hobby. For meg er det strikking. Men jeg forsøker å bruke opp restegarn, og sjekker alltid garnlageret mitt før jeg kjøper noe nytt. Nå har jeg også begynt å strikke for litt familiemedlemmer – hvor de betaler for garn. Dermed får jeg strikket, og de får et plagg. Win win.

Siden jeg nå sparer hovedsaklig for å øke egenkapitalen min har jeg valgt å fordele pengene mellom BSU, vanlig sparekonto og som ekstra innbetalinger på boliglån. Jeg sparer noen hundrelapper i fond hver måned, men nå driver jeg med ganske kortsiktig sparing, og fant ut at det er like greit å putte mest mulig inn i boliglånet – så jeg øremerker dem til bolig med en gang.

Jeg syns det er gøy å spare. Det er nesten som et spill, hvor jeg ser at summen i sparekontoene går opp, og boliglånet går ned. Det er tilfredsstillende å komme til runde tall, og jeg blir så stolt av at jeg har greid å spare ganske store summer helt på egenhånd. Jeg har tro på spareåret 2020!

Så er det bare å vente på gjeldsslaveåret 2021..

4 Kommentarer

 1. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803
  Ellen Bredesen sier

  Vi har også begynt med sparing. Eller begynt og begynt. Vi har sett gjennom økonomien slik som du, og funnet ut hvor vi kan kutte innkjøp. Hos oss heter det «Tåpelig penger brukt». Fant ut at jeg brukte altfor mye penger på mat- og kaffeinnkjøp på farten. Dette må bort! I tillegg så blir vi sunnere av å ikke kjøpe den sjokoladen vi har lyst på. Vi sparer til bryllup, og setter av både en fast sum i måneden på en felleskonto og en privatkonto, i tillegg trekkes det tilsammen 65 kr fra brukskontoene våre hver dag, det blir litt penger av det!

  Jeg har vært heldig så jeg har en god sum oppspart allerede, men vil ikke være helt skrapt etter bryllupet.

  Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Svar
  • Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803

   «Tåpelige penger brukt»!! I love it! Høres ut som dere er godt i gang. Det er mye godt i å ha oversikt, og vite at man går i 0, eller litt i pluss hver måned.

   Hjelper også å ha et felles sparemål. Vi har spart til hund gjennom 2019, og det hjelper å ha den belønningen som ligger litt lenger fram.

   Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Svar
 2. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803
  Maria sier

  Masse lykke til med spareåret 2020!
  Jeg startet å lære mer om økonomi via podcast og instagram høsten 2018 og hadde mitt første «økonomiår» i fjor. Det gikk over all forventning. Gjennom hele året reduserte jeg kostnadene på mat og shopping. Jeg sparer hver måned til mitt mål – å eie egen bolig. Det virker som et stort mål, men jeg er godt i gang og tenker jeg umulig kan angre på å ha startet tidlig når jeg blir eldre. Jeg tar også fordel av BSU og har prøvd meg litt med investering ettersom jeg har lang sparehorisont. Lykke til med sparing til ny bolig og med innkjøp av hund. Gleder meg masse til å se en corgi pup på instagrammen din.

  Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Svar
  • Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803

   Takk ? Jeg ser lyst på det! Og det er en stor gulrot at om jeg sparer masse i år, så blir låneandelen lavere – og jeg får romsligere økonomi i ny leilighet. Det hadde vært digg ❤️

   Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Svar
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803

Legg igjen en kommentar Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.