Bærekraft og kunnskap
Kommentarer 3

Elektronikk og bærekraft

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803

Jeg føler at elektronikk er et minefelt i bærekraftperspektiv. Å lage mobiler, datamaskiner, trådløse headset og alt som er gøy her i verden kreves masse metaller, energi, aluminium og små ting jeg knapt vet hva er.

Hardware er definitivt ikke mitt ekspertiseområde, men jeg vet at elektronikk, datasentere og serverparker ikke er spesielt bærekraftig, og krever masse energi å produsere – og vedlikeholde.

I jobben min er jeg fullstendig avhengig av macen min, og en god iPhone. Ingen mac, ingen jobb. Så enkelt er det. Den er babyen min.

Jeg er innholdsprodusent, og jobber profesjonelt med sosiale medier hele dagen hele tida (drømmejobben, heihei) – noe som betyr at jeg produserer tekst, foto, film og lyd i ganske høyt tempo. Det igjen betyr at jeg trenger ei kraftig maskin som kjører programvaren jeg trenger uten å kræsje, og den må eksportere filer raskt.

Så ja, jeg er avhengig av relativt oppdatert elektronikk, og når jeg trenger noe nytt og kraftig er ikke bruktmarkedet et alternativ.

Men det jeg kan gjøre med elektronikken min, er å sørge for at den får et godt liv når jeg ikke lenger kan bruke den. For det som for meg er en treig og utdatert mac, kan være en helt dugelig maskin for noen andre.

Her er noen forslag til hva du kan gjøre med elektronikken din når du ikke lenger kan bruke den selv:

 • Om elektronikken er i ok stand: selg den. Du kan tjene noen kroner på å selge unna ting på Finn eller lignende. Vær ærlig om hvilken stand produktet er i, og ikke forvent å få like mye som du selv betalte. Kamerautstyr er genialt å både kjøpe, og selge, på bruktmarkedet.
 • Noen ganger har elektronikken store mangler. For eksempel kan tastaturet mangle flere taster, batteriet være så utbrent at du er helt avhengig av lader eller lignende. I de tilfellene er det ikke sikkert du får solgt det for noen særlig sum, men du kan ha en venn eller et familiemedlem som trenger ei maskin å betale regninger på, eller ei lillesøster som surfer på internett. De er perfekte kandidater til å overta litt godt brukt elektronikk.
 • Bruk den utdaterte laptopen din som skjerm nummer to. Koble den til den bra maskina di, og bruk den som en ekstra skjerm du kan lese mail eller ha notater åpen på.
 • Bytt delene. Jeg har en iMac på snart ti år, som har fått interne oppdateringer med jevne mellomrom. Lillebroren min kjøpte den for konfirmasjonspengene, og da han oppgraderte til ei skikkelig gamingmaskin overtok jeg iMacen. Den fikk nytt hovedkort og noe greier, og lever ennå. Den har en skjerm på deilige 27 tommer, og jeg bruker den til Sims og blogging. En gammel iPhone kan få nytt liv med et nytt batteri, eller en ny skjerm.
 • Lever det til reperasjon. Av og til kan det virke som elektronikken din har tatt natta, men så skal det bare en enkel reperasjon til for å fikse det. Sjekk om du kan reparere, før du kjøper nytt. En av mine macer gikk i svart en gang, og det viste seg at jeg bare trengte en ny ledning mellom harddisken og hovedkortet. Fikk til og med reperasjonen gratis – siden det var en produksjonsfeil.
 • Resirkuler! Mange av oss har gamle mobiler liggende i en skuff. Det er bedre å levere inn produktet til produsenten, slik at de får resirkulert delene, enn at de samler støv hjemme hos oss. Flere gir deg også rabatt ved neste kjøp når du har levert inn den gamle mobilen din.
 • Kjøp brukt når du kan. Det er ikke alltid et alternativ for alle, og kommer an på hva du skal bruke elektronikken til. Men vurder om brukt er et alternativ neste gang du skal ha mobil. OneCall lar deg for eksempel kjøpe en nesten ny mobil, med garanti, til en lavere pris enn en ny ville kosta.

Vet du av en organisasjon som tar i mot brukt elektronikk og gir det til de som trenger det? Eller har du noen andre gode triks til hvordan vi gir elektronikken vår lengst mulig liv? Legg igjen en kommentar!

3 Kommentarer

 1. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803
  Josefin sier

  Vill tipsa om episoden ”Grön IT” i podcasten Hållklarhetspodden. Lärde mig mycket intressant om vad elektronik har för påverkan på miljön!

  Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Svar
 2. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803

  Bruker nå søndagsformiddagen på å lese gjennom de gamle blogginnleggene dine mens jeg hører på «Calming instrumental» og føler jeg har nådd en slags zen-modus. Du er så flink og jeg blir så glad og inspirert av å lese! Hva skal man si? Jeg er fan. Skikkelig fan.

  Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Svar
 3. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803

  Bruker også apple – en iPhone 6 og en MacBook pro fra 2011. Lenge vurdert å bytte ut laptopen, men har så lite lyst til å bytte til en ny uten cd-rom. Nå begynner den smått å falle fra hverandre – knottene under har falt av og maskinen er treg. Usikker på om det er verdt å reparere når jeg sikkert må kjøpe ny om en stund uansett. Syntes jeg har vært flink til å ta vare på elektronikken min; de fleste av mine venninner bytter mobil hver eller annenhver gang det kommer en ny modell.

  Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Svar
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803

Legg igjen en kommentar Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.