Håndarbeid
Kommentarer 6

Prosjekt basisgarderobe

Her om dagen satt jeg på takterrassen sammen med ei venninne. Med prosecco, halloumi-salat og hvert vårt strikkeprosjekt. Vi snakka om dette med strikking, for ingen av oss hadde sett for seg å bli så glade i det. Nå strikker vi omtrent hver gang vi møtes.

Jeg har fått en liten gjeng av strikkere rundt meg. Vi drar på garnshopping sammen, sitter på kafeer med strikkepinnene som går mens vi prater. Vi drikker vin i sofaen, og strikker. Det høres dølt ut, men det er ekstremt hyggelig.

Og det aller fineste: Vi lærer oss å lage ting!

Nå har jeg kommet til et punkt hvor pinnene går av seg selv, hvor jeg begynner å kunne ganske mange teknikker, og greier å lese oppskrifter uten å ringe mamma for hvert eneste nye avsnitt. Det kaller jeg framskritt.

I år har jeg derfor planer om å strikke min egen basisgarderobe. Altså, da snakker vi stort sett om overdeler, men allikevel: jeg føler det er en god utfordring.

Til nå har jeg for det meste gått i gensere fra kjedebutikker om vinteren, og de er helt greie. Men mange er fulle av polyester, og klør. Nå derimot kan jeg velge modeller, farger, lengde og materialer selv.

På lørdag putta jeg alle de utslitte genserne i en pose, og donerte til Fretex. Så får de se om de vil selge det videre, donere, eller resirkulere. Jeg er i alle fall ferdig med «100% polyester» for godt.

Det føles nesten befriende å kunne strikke. Å kunne lage ting. Gaver til folk som skal ha barn, ei varm lue til kjæresten eller en genser til meg selv. Det er bare å kjøpe garn, og lage det. At det tar tid å produsere gjør også at jeg setter mer pris på plaggene.

Jeg forsøker å være ganske bevisst på hvor jeg kjøper garn, og styrer unna de aller billigste merkene. Jeg har hørt litt forskjellig når det kommer til etikken deres, og kvaliteten er heller ikke helt topp. Så jeg følger samme retningslinjer som når jeg kjøper klær ellers: gode materialer, fra gode produsenter. Også bommer man innimellom, og lærer.

Min nye sommerdrøm er å sitte på ei brygge, med føttene i vannet, og et strikkearbeid i hendene. Jeg gleder meg allerede.

6 Kommentarer

  1. Har så lyst til å bli flink til å strikke! Hva startet du med? Kan kun det helt grunnleggende, og selv det kan jeg ikke spesielt godt.

    • Med øving kan alle bli god! Jeg plagdes så mye i starten! Anbefaler «Novice sweater» fra PetiteKnit. Oppskrifta er laget for nybegynnere, og er godt forklart hele veien. Det finnes det også video-tutorials på youtube.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.