Bærekraft og kunnskap
Kommentarer 3

12 ting du kan gjøre for klimaet i 2019

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803

Aaaah, klima. Jordkloden blir litt varmere, våtere, tørrere, villere for hvert år som går. Flere dyrearter er i fare for å dø ut, polene smelter og vi spiser hamburgere til det tyter ut av ørene våre. Vakkert.

De fleste ønsker å være mer miljøvennlige, klimavennlige, eller hva man enn skal kalle det, men vet ikke helt hvordan, eller hvor de skal starte. Jeg er tilhenger av å gjøre litt og litt, og gradvis omstille seg. Det er som med trening: om du begynner å trene hver dag fra 1. januar faller du av. Du greier ikke å opprettholde det som en vane.

Slik er det også med en mer klimavennlig livsstil. Du må gjøre litt og litt. Akseptere at det er skjær i sjøen, og at du kommer til å ta et steg tilbake for hvert andre du går fram.

Jeg har satt sammen en guide med én ting du kan gjøre hver måned, for gradvis å bli mer klimavennlig i hverdagen. Ta en ting av gangen, og på slutten av året har du tolv splitter nye vaner å skryte av i 2020.

Januar: Handlenett

Vi starter enkelt. Velg handlenett framfor plastpose. Ha det i veska, i sekken, ha et ekstra på jobb, eller i bilen. Ha nok handlenett til at du alltid har et tilgjengelig. Husk at en handletur ofte krever mer enn ett nett, så stapp gjerne 2–3 ekstra i hoved-nettet ditt.

Ha dem hengende ved utgangsdøra, eller hvor enn du trenger for å se dem godt før du går på butikken. Du får kjøpt handlenett i de fleste dagligvarebutikker, og du får dem ofte gratis på festivaler eller eventer. Lag en liten samling.

Februar: Bytt vaskemidlene dine

Nok en ting som er relativt enkelt, spesielt nå som Klar er tilgjengelig i de fleste dagligvarebutikker. Bruk opp vaskemidlene dine, og erstatt dem gradvis med miljøvennlige produkter. Dette gjelder både vaskemidler, og tøyvaskemidler.

Mars: Gå gjennom boden, og doner til et loppemarked

Du vet de gamle skiene dine? Skøytene som er for små til barna og de koppene du ikke liker så godt lenger? Doner dem til nærmeste loppemarked. Å la andre arve, få eller kjøpe det du ikke lenger trenger gjør at det ikke må produseres så sabla mye nytt hele tida. Dessuten er det ingen barn som trenger slalomski til mange tusen kroner. De kan fint arve, eller få brukte.

Her finner du en oversikt over loppemarkeder.

April: Arranger byttefest med venner

Det nærmer seg vår, og du klør garantert etter å oppdatere garderoben. Jeg gjør i alle fall det hver vår. Huden klør også, etter en lang vinter under ullklær, men det er en annen historie.

Inviter vennene dine hjem, og be alle ta med seg noen plagg de ikke bruker lenger. Bytt dere i mellom, og doner det som blir til overs. Klesproduksjon krever enorme ressurser fra materiale til ferdig produkt, og fast fashion-industrien tvinger i tillegg tekstilarbeidere til å jobbe under umenneskelige vilkår. Ta derfor vare på klærne du har, kjøp nye klær med omhu og bytt dem vekk når du ikke lenger trenger dem.

Mai: Bytt til gjenbrukbar kaffekopp

Å bruke koppen mer enn én gang er gunstig for planeten. Sånn at vi slipper det berget med engangskopper som kastes hver eneste dag. Flere og flere kafeer gir deg rabatt om du har med egen kopp.

Jeg har et par gjenbrukbare kaffekopper, og en av favorittene er definitivt R2D2. På vinteren bruker jeg termokopp.

Juni: Bytt sminke og hudpleieprodukter

Det er en hel bråte miljøgifter, mikroplast og dritt i sminke og hudpleieprodukter. Dette gjelder alt fra øyenskygge til tannkrem og ansiktsrens. Last ned appen Dyretestet for å sjekke om produkter du vurderer å kjøpe er testet på dyr, og Beat the micro bead for å sjekke produktet for mikroplast.

Om produktet er dyretestet, eller inneholder mikroplast: unngå det. Men bruk opp sminken du har først. Det er ikke bra å kaste alt heller.

Dette er noen plasttyper som er vanlige i kosmetikk:

 • Polyethylene / Polythene (PE)
 • Polypropylene (PP)
 • Polyethylene terephthalate (PET)
 • Polymethyl methacrylate (PMMA)
 • Nylon

Juli: Begrens utslippet av mikroplast når du vasker klær

Akryl, polyester og nylon er vanlige materialer i klær, og de slipper alle ut plastpartikler hver gang de vaskes. Ved å bruke en Guppy friend vaskepose kan du begrense antall partikler som havner i havet. Den koster 149 kroner på KID interiør, og jeg vil si det er en rimelig investering.

August: Reduser matsvinnet

Matsvinn står for en betydelig mengde av menneskers co2-utslipp. I snitt kaster vi nordmenn hver åttende handlepose, en forbedring fra 2010, men fortsatt 42 kilo spiselig mat – per person.

Innfør en dag i uka hvor dere spiser rester, bli god til å fryse ned det som kan fryses, og planlegg middager. Et lite arsenal av matbokser er til god hjelp. Jeg foretrekker gjennomsiktige bokser – slik at jeg enkelt ser hva som er i dem.

Følg @spisoppmaten på Instagram for inspirasjon.

September: Spar i grønne fond

Jeg liker å spare penger, og har begynt å sette noen av sparepengene mine inn i grønne fond. Det var enkelt å opprette i nettbanken, og gjør at pengene jeg sparer i fond blir investert i grønne industrier – og ikke kull, olje eller gass.

Oktober: Bytt til menskopp og safety razor

To ting denne måneden, siden ikke alle mennesker har mensen. Menskopp er en gudegave, og gjør mensen så utrolig mye enklere å hanskes med. Min favoritt er fra Clean Cup. I tillegg kan du bytte til en god, gammeldags safety razor. Ikke bare er det bedre enn «vanlig» barberhøvel, men det er også billigere i lengden.

November: Kjøttfri mandag

Innfør én kjøttfri middag i uka. Vi må alle redusere kjøttkonsumet, og spise mer planter. Det finnes masse digge oppskrifter på nett, og mye spennende mat du kan prøve. En enkel måte å komme i gang er ved å lage supper. Når du har én kjøttfri middag i uka på plass er veien til to ganske kort.

Desember: Miljøvennlige julegaver

Jeg elsker å kjøpe julegaver, og syns det er utrolig gøy å finne på gaver til folk. Men for å være mer miljøvennlige når vi gir julegaver er det et par ting vi kan gjøre.

For eksempel:

 • Sørg for at det du kjøper er noe mottakeren faktisk ønsker seg, slik at det ikke blir liggende i en bod og visne vekk. Ønskelister er din beste venn.
 • Kjøp brukt. For eksempel ski, kjøkkenmaskiner, sko eller tv-er. Det er mye bra på både Tise og Finn.
 • Reduser antall julegaver, og antall personer du kjøper julegaver til.
 • Alternative julegaver: inviter hele vennegjengen til et måltid, kjør secret santa i vennegjengen – slik at alle bare kjøper til én person, doner penger i en annen persons navn i stedet for julegave. Det er mange måter å gjøre noe hyggelig for noen – uten at det må være en vanlig julegave.

Puh! Det var 12 ting du kan gjøre i 2019 for å bli litt mer klimavennlig. Og hver ting er ganske overkommelig, spør du meg.

Det viktigste når du skal legge om vaner er å skape vaner du greier å leve med. På den måten blir det faktiske vaner, og ikke bare ork.

Og husk: det går bra å ryke på en smell. Det er ikke ditt ansvar alene å redde planeten. Du kan ikke gå rundt med dårlig samvittighet over det du ikke får til. Vær heller stolt av det du gjør. Vær stolt av bidraget ditt.

Alle kan ikke gjøre alt, men alle kan gjøre litt.

3 Kommentarer

 1. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803
  Ellen sier

  Husk å handlenett ikke er handlenett!
  I Norge er det lite sjans for at posen din havner i havet med mindre du dumper den i naturen.
  Bomullshandlenett må brukes så ufattelig mang e ganger for å lønne seg i klimaregnestykket. Polyester derimot, sånn som man får kjøpt på matbutikken, ligger vel rundt femti.
  Gitt at du bruker en eventuell pose som søppelpose.
  Andreas Wahl har en liten miniepisode om det på folkeopplysningen. Anbefales!
  Sånn. Det var min irritasjon over bomullshandlenett, som går i kategorien «ting som føles bra, men ikke gjør bra»

  Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Svar
  • Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803

   Ja, man må bruke nettet ganske mange ganger før det lønner seg. Men handlenettet er også et fint første steg for å bli vant til gjenbruk framfor engangsbruk. Noen plastposer egner seg ikke kjempebra som avfallsposer heller (feks små plastposer på HM, eller pol-posen). Så jeg vil si at handlenettet har sine gode bruksområder – og kan bidra til å få ned plastforbruket. Coop har flerbruksposer i plast – som kan scannes i kassa for å få en bitteliten rabatt på kjøpet – og det er jo ikke så dumt. Selv har jeg en god del tøynett, fordi det gjerne er noe man får på arrangementer, som markedsføringsmateriale osv, og når jeg først har fått dem i hus vil jeg gjerne bruke dem.

   Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Svar
 2. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803
  Karianne sier

  Hei Stine, dette var et fint og inspirerende blogginnlegg! Jeg er veldig glad i sånne «hands-on»-råd, dvs. ting som faktisk er gjennomførbare sånn nesten umiddelbart! Mange gode tips her, takk for det 🙂

  Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Svar
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803

Legg igjen en kommentar Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.