Bærekraft og kunnskap
Skriv en kommentar

Klimavennlig på småbyferie

I cirka 1,5 år har jeg forsøkt å adoptere så mange prinsipper fra zero waste-livsstilen som mulig for å redusere avfallsmengden jeg produserer, og dermed redusere klimagassavtrykket mitt. Noen ganger er det enkelt å være klimavennlig, andre ganger ikke.

Et sted i verden det er vanskelig å være fullstendig zero waste er i Namsos, også kjent som småbyen. Her er det kun kjede-matbutikker, noe som gjør det å finne plastfrie matvarer til en liten utfordring. Jeg kunne jo kjørt rundt på ulike gårdsutsalg, men det virker litt kontraproduktivt – med tanke på at jeg må fylle mammas bil med diesel først.

I stedet for å tenke at jeg ikke får til noe bra mens jeg er her, så forsøker jeg å finne ulike løsninger for å være så klimavennlig, og gjerne zero waste, som jeg kan mens jeg er på ferie. Her er et par ting du også kan gjøre for å være mer klimavennlig på småbyferie.

  1. Let etter lokalproduserte matvarer, som ikke har reist så fryktelig langt for å nå fram til butikken. Her i Trøndelag er dette ganske enkelt på sommeren, siden vi er et skikkelig landbruksfylke. I følge Framtiden.no har importert frukt og grønt som oftest høyere klimagassutslipp enn norske. Unntaket er grønnsaker produsert i oppvarmede drivhus.
  2. Det viktigste du kan gjøre for å redusere klimagassavtrykket ditt er allikevel å kutte i konsumet av kjøtt og meieriprodukter.
  3. På andreplass for å redusere klimagassutslippene dine kommer å spise opp maten du kjøper.
  4. Let etter matvarer pakket i papp, framfor plast, for å unngå plastavfall.
  5. Sett deg ned og spis på en restaurant, fremfor å ta med mat i take away-bokser. Da unngår du masse engangsprodukter, og får slappa av i tillegg.
  6. Ha med egne grønnsaksposer, og handlenett. Det er alltid et eller annet å finne i løsvekt, og du unngår litt plast.
  7. Si nei til sugerør, og andre engangsprodukter om du kjøper noe på farta. Du kan for eksempel ha med egen kaffekopp, matboks og et sugerør i veska eller sekken din.
  8. Plukk med deg litt (eller alt) av plastavfallet du finner på stranda.

Å være klimavennlig er ofte et spindelvev av valg og kunnskap. Jeg kan tro at det å velge norske tomater i løsvekt er bedre enn importerte, men så leser jeg en artikkel på internett dagen etter som sier at grønnsaker i oppvarmede drivhus er mer energikrevende enn importerte.. Altså.. Det er mye å lære. Og mye å huske. Men det finnes noen store ting som veier mye: som å kutte i flyreiser, spise mindre kjøtt og ikke kaste mat.

Jeg er langt i fra perfekt, og av og til feiler jeg fullstendig mens jeg prøver å være klimavennlig. Slik som på rema her i Namsos, hvor det ikke var mulig å finne alt jeg skulle ha plastfritt, eller emballasjefritt. Men jeg hadde med handlenett, og grønnsaksposer. Det fine er at disse tingene nesten alltid skaper gode samtaler i kassa, og hun jeg betalte til ble så begeistret for grønnsaksnettene mine at hun skulle bestille noen selv. Bare der har man gjort én person til interessert.

Alle bekker små, pleier jeg å si. Og jeg håper alle vil være med å gjøre minst én liten ting for klimaet i løpet av ferien.

Kilder:

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803

Legg igjen en kommentar Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.