Hverdag
Kommentarer 5

De forbanna blanke arka

Blanke ark dere. Nydelige greier, eller hva?

En ting er om du får plukke dem ut selv. Går inn i butikken, og kjenner på 60 gramspapir versus 40 gram. Kremhvit? Eller helt hvitblekede?

Noe annet er når du får ei billig spiralblokk fra nærmeste bokhandel trøkt inn i hendene og plutselig har masse kjipe, blanke ark som må fylles. Og det helt alene.

Jeg har reflektert ekstremt mye på dette med å leve bærekraftig, zero waste og alt det jeg normalt elsker å utforske, de siste ukene. Det slår meg hvor priviligert jeg har vært. Hvor naiv, og enkel. «Alle kan leve zero waste, om man bare planlegger.»

Det er jo helt høl i hue!

For hvem har evne til å planlegge, når man knapt har krefter til å reise seg ut av senga om morgenen. Når man ikke spiser mer enn to klementiner på en hel dag, og går på visning etter visning – med tårer i øynene og gråt i halsen?

Hvem har krefter til å sirlig bruke tre måneder på å velge ut et tv-bord, når du trenger stabilitet? Eller råd til å bestille en do-børste i bambus med tre måneders ventetid og til en pris du kunne kjøpt et brukt kjøleskap for?

Jeg har fått min kanskje største oppvåkning med tanke på bærekraft de siste ukene, og det er noe jeg vil bruke tid på å snakke med dere om også. Aldri igjen skal jeg dømme noen som kjøper frossenpizza, eller kjøper nye møbler på Ikea.

Av og til har man nemlig mer enn nok med å bare overleve en dag til, til å finne ut hvor man får tak i økologisk, fair trade, zero waste, kortreist banan – fordi det er det eneste med næring du har evne til å få i deg.

“It’s like in the great stories, Mr. Frodo. The ones that really mattered. Full of darkness and danger they were. And sometimes you didn’t want to know the end… because how could the end be happy? How could the world go back to the way it was when so much bad had happened? But in the end, it’s only a passing thing… this shadow. Even darkness must pass.”

5 Kommentarer

  1. Ane sier

    Synes dette var så ærlig og fint skrevet, og kan overføres til så mye mer. Ingenting er lett når man er i unntakstilstand og med et knust hjerte. <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.