Bærekraft og kunnskap
Kommentarer 2

Zero waste handler ikke bare om emballasje

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Om det er én ting som irriterer meg med zero waste så er det hvor mye fokus mat, mathandel og emballasje får.

Om det er én ting som irriterer meg med zero waste så er det hvor mye fokus mat, mathandel og matemballasje får. Når du søker #zerowaste på Instagram florerer det av vakre Norgesglass fylt til randen av alle mulige kornsorter, og pastatyper. Og når jeg snakker om zero waste med noen så peiler samtalen raskt til å handle om plastemballasje i matvarebutikk.

Jeg er skyldig i det selv, å henge meg opp i denne emballasjen altså, og legger ofte ut bilder av grønnsaker som kom uten plast, eller popcorn som jeg får kjøpt i løsvekt hos Mølleren Sylvia. Men det er så viktig å få frem at zero waste handler om mye, mye mer enn mat.

Zero waste er en helhetlig livsstil. Den omfatter alt fra hvordan vi reiser, hvilke klær vi kjøper, og hvor mye vi konsumerer av varer og tjenester. For meg handler zero waste om alltid å gjøre det beste valget som finnes der og da – og alltid gjøre det valget man i øyeblikket anser som det mest klimavennlige.

Noen ganger er det enkelt, andre ganger vanskelig.

Den fordømte plasten

I det siste har jeg hatt mye fokus på plast, fordi jeg har sett så mange dokumentarer, og lest så mye om plast – og hvordan den havner i havet. Mye av plasten kommer fra hjemmene våre, via tannkremen vår, q-tipsene vi kaster i do – eller bæreposen vi bruker på vei hjem fra butikken.

Plast er et problem for havet, men den kommer ikke bare fra matemballasjen vår.

Den kommer også fra dieseldunker, og traktordekk som havner i sjøen, fra vannflasker vi «mister» i skogen, eller tau fra fiskebåter.

Helhetlig

Zero waste handler om å tenke så helhetlig man kan. For eksempel velger jeg å styre unna fast fashion, siden industrien er høyst tvilsom når det kommer til klima. Jeg velger å ikke kjøpe andre ting enn de jeg vet jeg ønsker å ha lenge (for eksempel bøker og LPer), fordi jeg ikke ønsker å være en del av bruk- og kast-samfunnet som fører til at vi produserer mange flere gjenstander enn vi egentlig trenger, og dermed beslaglegger flere ressurser og mer energi enn vi må.

Jeg velger å ta toget når jeg kan, fyller oppvaskmaskina helt full før jeg setter den på, lufter klær i stedet for å vaske etter ett bruk og så videre, og så videre.

Zero waste er summen av alle tiltak jeg gjør for å redusere energibruken min, og redusere karbonavtrykket mitt. Jeg tenker alltid «hvordan gjør jeg dette så nært null jeg bare kan».

Alle kan gjøre litt

Alle har vel sin egen tolkning av hva zero waste betyr, men for meg betyr det at ressursene våre må benyttes på en best mulig måte – og at man reduserer så mye man kan.

Med andre ord: det handler ikke bare om å kjøpe mel i en tøypose.

Jeg forstår hvorfor maten får så mye fokus. Det er tross alt de varene vi kjøper mest av, og oftest. De er en stor del av livene våre. Jeg kjøper jo mat oftere enn jeg kjøper klær eller møbler, og dermed får også maten mer fokus i sosiale medier. Jeg forsøker å variere en del, og snakke om mer enn bare mathandel på Instagram og Snapchat for eksempel.

Plast og matsvinn

Jeg får ofte tilsendt artikler om at plastemballasje kan redusere matsvinn, og det kan godt være. Jeg tror at husstander hvor matsvinn ikke har noe særlig fokus kan ha særlig nytte av litt hjelp fra emballasjen, men jeg skulle jo ønske at den var laget av et mer bærekraftig materiale enn fossil plast.

Gjenbruk, flere bruk og mindre forbruk er noen av nøkkelordene i zero waste. Mat er bare ett aspekt ved det.

Det syns jeg det er viktig at vi husker.

2 Kommentarer

 1. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803
  Lovise sier

  Kloke ord!

  Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Svar
  • Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803
   Stine Friis Hals sier

   Takk <3

   Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Svar
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803

Legg igjen en kommentar Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.