Bærekraft og kunnskap
Kommentarer 4

Om reklamemerking

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 2697 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803

Reklamemerking på blogger har vært mye omtalt i det siste. Hvert år går nemlig Forbrukerombudet gjennom en rekke av de største, norske bloggene for å påse at reklamemerking er riktig – og skjer etter regelverket.

Sosiale medier er i rask utvikling, og derfor oppdateres også regelverket ofte. Dette kan føre til litt forvirring hos oss bloggere, fordi det av og til kan være vanskelig å forstå hva som er godt nok, og hva som er riktig i ulike kanaler.

Jeg har ingenting i mot å merke reklameinnleggene mine, og hadde jeg hatt det burde jeg revurdert å skrive om produkter jeg har mottatt fra ulike merkevarer. Jeg skriver kun om produktene jeg liker, og jeg forsøker alltid å være nyansert.

Kjøpepress er definitivt noe jeg ønsker å styre unna, og jeg vil aldri oppfordre folk til å kjøpe noe – med mindre de selv oppriktig mener de har behov for produktet. Klimavennlighet må tilpasses til egen livsstil, og det er for eksempel ikke noe vits i å kjøpe et bredt utvalg av dyre matbokser i rustfritt stål om du aldri bruker matbokser.

Hvorfor skrive reklameinnlegg?

Flere bloggere velger å være helt uavhengig av kommersielle merkevarer når de driver blogg. Men fordi jeg ønsket at konkrete råd skulle være en stor del av bloggen min ser jeg det som relevant å samarbeide med merkevarer – slik at jeg kan motta produkter jeg ønsker å teste. Jeg ønsker ikke å skrive om ting jeg ikke har testet, for hvordan skal jeg kunne gå god for noe jeg aldri har holdt i hånda? Jojo, jeg tjener nok til at jeg sikkert kunne kjøpt en del ting selv – og skrevet om dem for egen lommebok, men jeg ville ikke kunne skrive om gjenstandene så ofte, eller tidlig, som jeg ønsket.

En av de tilbakemeldingene jeg ofte får er «wow! Jeg visste ikke engang at det fantes!».

Å spore opp hjelpemidler som folk kan ta i bruk i sin hverdag er skikkelig kult! Og av og til er det enkleste å samarbeide med de som faktisk selger produktene når jeg skal lage bloggposter.

Å shoppe etisk er ikke så vanskelig. Du trenger bare et par apper til å hjelpe deg.

Betalt, eller ikke betalt?

Så langt har jeg ikke hatt noen betalte reklameposter på denne bloggen. Til nå har det vært slik at en merkevare kontakter meg (eller jeg kontakter dem), så har vi en mailutveksling hvor vi blir enige om hvilke ting jeg ønsker å motta. Etter noen dager kommer det en hentelapp, og jeg plukker opp pakken på posten. Enkelt og greit. Fordi jeg ikke har noen betalte samarbeid har jeg heller ingen plikt til å skrive om ting, men som sagt: liker jeg det, skriver jeg om det.

Jeg er veldig åpen for betalte, kommersielle samarbeid i fremtiden – men kun med merkevarer jeg kan stå inne for, og som jeg mener vil ha en nytteverdi for leserne mine.

Åpenhet

Jeg skriver om klima, miljø, bærekraft og etikk. Og når jeg skriver om etikk mener jeg jeg så absolutt har en plikt overfor dere å alltid være åpen om hvem jeg har mottatt produkter fra, og alltid merke innhold på en slik måte at følgerne mine forstår at dette er reklameinnhold.

Derfor driver jeg nå og går gjennom alle kanalene mine, for å dobbeltsjekke at alt reklameinnhold er merket på en tydelig og forståelig måte. Alt er allerede merket, og fordi jeg tross alt jobber med sosiale medier til daglig mener jeg at jeg har god forståelse av regelverket.

Allikevel er det ok å ta en gjennomgang – fordi regelverket endrer seg ofte. Og det mener jeg alle bloggere burde legge inn i rutinene sine: å sjekke at alt alltid er oppdatert.

Å leve av blogging er fortsatt en utopi for meg, men jeg ser ikke bort i fra at jeg en dag kunne tjent noe på å blogge. Å drive med kunnskapsformidling er vanskelig når man selv ikke har noen formell utdannelse innenfor det man snakker om – men jeg lærer hele tida, og snuser også på å studere mer om noen år.

Hvordan skal jeg merke?

Til nå har jeg aldri fått klager på at jeg ikke merker reklameinnholdet mitt godt nok, eller for at merking mangler. Og per i dag er det kun ett ord som er godkjent som god nok merking. Det er (naturlig nok) ordet reklame. Allikevel ønsker jeg å nyansere litt, og kommer derfor til å bruke to begreper fra nå av.

 • Reklame for «sett inn merkevare»
 • Inneholder reklame for «sett inn merkevare»

Dette er den eneste måten jeg kan forklare dere om hele posten er reklame, eller om kun deler av den er det. Der deler er reklame kommer jeg til å merke tydelig i løpende tekst hva som er reklame.

Jeg har lest zero waste home av Bea Johnson, og her er det jeg tenker om den.

Ingen skam

Jeg ser at mange nærmest forsøker å gjemme unna reklameinnholdet sitt, og det syns jeg er så rart. Jeg er skikkelig stolt over de samarbeidene jeg har, og er så stolt av at jeg har kommet til et punkt hvor jeg kan ha kommersielle samarbeidspartnere på laget. Det er ikke gitt at man skal kunne ha det, selv om man har en blogg, og jeg syns det er like kult hver gang noen sier ja til å inngå et samarbeid med meg.

Disse samarbeidene gjør det også mulig for meg å utvide lista over etiske merkevarer jeg liker raskere enn jeg hadde kunne gjort uten, og jeg mener innholdet det fører til er interessant for dere følgere.

Ser at dette innlegget ble eviglangt, men jeg syns det er så viktig at dere vet at jeg er så utrolig opptatt av å være ærlig og åpen med dere. At jeg aldri ville inngått samarbeid kun for pengenes skyld, og alltid setter mine følgeres interesser foran mine egne.

Når alt dette er sagt har jeg to oppfordringer til dere

1: Om dere noen gang skulle være i tvil om noe er reklame eller ikke; spør! Som sagt er jeg nøye, men bare si i fra om dere syns jeg var for utydelig.

2: Om dere kommer over merkevarer eller produkter dere mener jeg burde teste, eller ta kontakt med, tips meg! Alle forslag kommer godt med.

Jeg håper dette innlegget oppklarer alle spørsmål dere måtte ha omkring samarbeid. Jeg syns de er utrolig gøye, og syns de tilfører kanalene mine noe bra. Jeg håper dere syns det samme.

4 Kommentarer

 1. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803

  Bra innlegg. Reklame og annonse er vel de som er godkjent som god nok reklame, men man kan også bruke sponset under enkelte omstendigheter. Jeg bruker nå konsekvent kun reklame, har funnet ut at det er det beste og mest ryddige for leserne mine. Tenker å ta en gjennomgang jeg også, slik du gjør.

  Det som jeg ser ofte er at mange merker innlegg og bilder kun med #ad, eller at merkingen kommer helt i slutten av innlegget eller i form av emneknagger. Det er i følge reglene ikke godt nok, men SÅ MANGE gjør det likevel. Så det er bra at de tar seg en runde med toppbloggerne nå.

  Jeg ønsker, som deg, at alt skal være mest mulig ryddig. Og at jeg kun skriver om produkter og for folk som jeg faktisk liker.

  Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Svar
  • Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803
   Stine Friis Hals sier

   Det er vel der ute i de sosiale mediene det er vanskeligst for folk å merke godt, og konsekvent. Har vært for dårlig til å merke Instagram-poster i starten av teksten selv, men tror jeg alltid har satt det i tydelige klammer slik at det er lett å se. Nå har jeg begynt å skrive det i starten i stedet, bare fordi det er tydeligst.

   Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Svar
 2. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803

  kan du teste Swedish Stockings? Jeg så dem på Buymeonce.com, og det skal være strømper som ikke rakner. Veldig nysgjerrig på dem! Jeg ser de selger dem hos LiBe

  Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Svar
  • Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803
   Stine Friis Hals sier

   Hei! De kan jeg sende en mail! Takk for tips 😀

   Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Svar
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803

Legg igjen en kommentar Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.