Hverdag
Kommentarer 4

Klimahykler

Foto: Pål

Jeg føler at med en gang man sier man vil leve en klimavennlig livsstil, så er man dømt til å bli en klimahykler. For det vil alltid dukke opp situasjoner hvor det er umulig å leve i tråd med de verdiene man har. Og veit dere hva de situasjonene heter? Livet. Jepp. Dypt.

Dere som følger meg rundt om i disse sosiale mediene vet hvor mye jeg elsker Hamilton. Når jeg får ukentlige oppsummeringer av hva jeg har hørt på fra Spotify er det stort sett Hamilton. Under «discover» dukker det utelukkende opp The Hamilton mixtapes, eller The Hamilton instrumentals. Jeg kan snart musikalen ut og inn, og i perioder puster jeg Hamilton mens min åtte siders vinylversjon snurrer og snurrer. Det er latterlig intenst.

For cirka et år siden ble det annonsert at Hamilton skulle settes opp i London, men jeg fikk ikke billetter. Og jeg har vært sønderknust. Så jeg forsonte meg med at jeg sikkert ville få sett det innen fem år. Eller innen 2020, eller noe.

Men i helga ble det lagt ut nye billetter, og jeg kasta meg over macen, fant de to første billettene jeg kunne oppdrive og BAM: Vi skal på Hamilton, i London, i mai.

London, ja… Vanskelig å komme seg dit med nsb. Går an å ta toget rundt Europa, men jeg tviler på at vi rekker frem og tilbake i tide. Så vi må fly.

Flytrafikk er ille. Helt jævlig sånn klimamessig, og planen var kun én tur-retur-reise til neste år (svigerfamilieferie til Kroatia). Men nå blir det altså en til. For jeg greier ikke akseptere at jeg ikke skal få oppleve Hamilton.

Samtidig føler jeg meg jo som en klimahykler. Jeg har dømt meg selv til å snuble massevis i årene som kommer, og noen ganger føles alt bare demotiverende. Hvor mye hjelper det å bytte ut ku-melka med havre om jeg skal fortsette å fly? Går vinninga opp i spinninga?

Jeg har egentlig ingen svar. Bare dårlig samvittighet. Jeg vet jo at folk ikke kommer til å slutte å fly med det første. For oss rikeste har det blitt helt normalt med langhelger og flere sydenferier i året. Vi har råd, og det finnes fly.

Det var så enkelt å si at jeg ikke skulle fly så mye til neste år. Men veldig vanskelig å holde meg til da det dukka opp billetter til Hamilton.