Bærekraft og kunnskap
Skriv en kommentar

Klimavennlig på budsjett

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Å leve klimavennlig, uten å ruinere seg selv, er egentlig ikke noen tryllekunst. Fordi mye ved en slik livsstil handler om å begrense forbruk
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 2697 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803
Å leve klimavennlig, uten å ruinere seg selv, er egentlig ikke noen tryllekunst. Fordi mye ved en slik livsstil handler om å begrense forbruk

Foto: Thomas Richter

Å leve klimavennlig, uten å ruinere seg selv, er egentlig ikke noen tryllekunst. Fordi mye ved en slik livsstil handler om å begrense forbruk, og begrense hva man bruker penger på. Forbruksamfunnet, og bruk- og kast-samfunnet, er rota til veldig mye av klimagassutslippene hos oss vanlig dødelige, så ved å legge om vanene våre litt kan vi være med å endre verden. Helt sant.

Jeg har forsøkt å kategorisere det her, og linker også til bloggposter som utdyper ulike emner litt mer.

Mat og drikke

 • Reduser kjøttkonsumet ditt. Ved å erstatte animalske produkter med plantebasert mat kan vi redusere klimagassutslippene våre betraktelig. Jeg sier ikke at du må slutte å spise kjøtt, men planeten har veldig godt av at vi spiser litt mindre. Kjøtt kan også være ganske kostbart, så du sparer en del på å spise mindre.
 • Kjøp og kast mindre mat. Matsvinn er en skikkelig klimasynder, så ved å planlegge innkjøp – og handle mindre, men oftere, kan vi redusere vårt personlige matsvinn. Ha som vane å spis deg ut av kjøleskapet, og hold øye med maten din – slik at du rekker å spise opp ting før det blir dårlig, og må kaste ting du har brukt penger på. Å lage krutonger av tørt brød er for eksempel et bra triks for å øke levetiden, og unngå å bli en sånn person som alltid kaster en fjerdedel av brødet.
 • Ta med din egen gjenbrukbare kaffekopp når du er på farta. Den kan også brukes til å ta med rester hjem fra restaurant, eller spontankjøpe ris på vei hjem. Enkelte kafeer gir også rabatt til dem som kommer med gjenbrukskopp. UiO praktiserer vel dette i de fleste av sine kafeer, noe som kommer godt med for lesesalfolket.
 • Bruk bomullsposer når du handler varer i løsvekt, og ha med ditt eget handlenett. Da slipper du alle de små plast- eller papirposene. Du sparer også noen kroner her og der på ikke å kjøpe poser også.
 • Enkelte zero waste-butikker her i Oslo gir rabatt til dem som har med egen emballasje, så sjekk ut det.
 • Sjekk om du har en lokal grønnsakshandel! Der er grønnsaker ofte mye billigere enn i «vanlige» butikker, og du får dem ofte uten emballasje.
 • Last ned Too good to go-appen, og gjør skikkelig gode kupp på bakevarer eller take away-mat. Mange hoteller ser jeg selger unna frokost kjempebillig på formiddagen. Her kan du både spare penger OG være med på å redusere matsvinn!
 • Lær å lag mat fra bunnen av. Det tar litt tid å få teken på, men du kommer til å spare mye penger! Da jeg bodde på hybel pleide jeg å lage enorme mengder chili sin carne eller chana masala – og spise gryte til middag hele uka.

Klær og skjønnhet

 • Kjøp klær second hand! Det er både billig, og bra for klimaet, i og med at vi da benytter oss av ting som allerede er produsert. Det finnes en drøss med bruktbutikker å boltre seg i, eller du kan sjekke Tise.
 • Gjør god research før du kjøper sminke og hudpleieprodukter. Dette har to vesentlige fordeler: 1) Du unngår bomkjøp, og dermed bidrar du ikke til unødig bruk av råvarer og energi til produksjon og transport 2) du sparer penger! Bruk appene i dette innlegget til å komme frem til hvilke produkter som vil funke for deg.
 • Skal du på fest, julebord, eller hva som helst, kan du fint låne klær av venner – fremfor å kjøpe nytt.
 • Reparer klær i stedet for å kaste dem. Kjøp en pakke med synåler, pluss sort og hvit sytråd – så er du rustet for det meste.

Hus og hjem

 • Resirkuler! Det koster ikke penger.
 • Pant! Om du har arrangert vors kan du plutselig tjene noen kroner på panten, også.
 • Lag vaskemidler selv, i stedet for å kjøpe masse dyre spesialprodukter. Se noen alternativer hos Zero Waste Home.
 • Gjenbruk bokser og glass du kjøper mat i på butikken til matbokser, sortere ting i, penneholdere og så videre.
 • Om du skal fylle kjøkkenskapene for første gang: vurder om du kan bruke enkelte ting til mer enn det var tenkt. For eksempel bruker jeg kaffekopper til å spise is og yoghurt av, fordi vi ikke har dessertskåler. Så der sparer jeg både plass, og pengene det koster å kjøpe nye. Er mye som kan brukes til mer enn du først tenker.
 • Kjøp møbler brukt eller arv dem av familie. Jeg har dog forståelse for at det blir en del Ikea-løsninger i studentboliger (sånn som vi bor i), men gi dem vekk på Finn eller noe når du er ferdige med dem, så får de i alle fall et litt lengre liv.

Transport

 • Bruk sykkel eller beina når du kan.
 • Kjør kollektivt, fremfor å ha egen bil.
 • Dårlig kollektivtilbud der du bor? I feel you. Sjekk om du og naboen kan bytte på hvem som kjører. Jo flere per bil, desto bedre! Dere kan kjøre annenhver uke for eksempel, eller annenhver dag.

Hobby

 • Sjekk om det er mulig å kjøpe hobbyutstyr brukt. For eksempel symaskin eller kamerautstyr.
 • MÅ du eie alt utstyr selv? Eller kan dere gå sammen flere om å eie?
 • Lei sesongbasert hobbyutstyr. Om du står på ski tre ganger i året trenger du kanskje ikke å eie et fullt sett med slalomutstyr. For barn kan dette være særlig aktuelt, siden de vokser fort ut av ting.
 • Lei bøker på biblioteket! De har filmer også, om du har dvd-spiller. Ellers er det billig å leie digitale kopier på iTunes, eller ha Netflix og så videre.

Kilder:

Globale utslipp av klimagasser (Miljøstatus, 2017)

 

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803

Legg igjen en kommentar Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4803

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.