Bærekraft og kunnskap
Skriv en kommentar

Hvordan shoppe etisk

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Å shoppe etisk er ikke så vanskelig. Du trenger bare et par apper til å hjelpe deg.
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 2692 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798
Å shoppe etisk er ikke så vanskelig. Du trenger bare et par apper til å hjelpe deg.

Å shoppe etisk krever at du ikke er en tankeløs konsumer som rusler innom nærmeste butikk og røsker med deg første og beste genser. Ja, det tar tid å venne seg til, men det er så verdt det. Både for deg, og for de som lager tingene dine.

Heldigvis lever vi i smarttelefonens tidsalder, så det er enkelt å sjekke produkter on the go. For det er jo en gang sånn at vi ikke alltid har tid til å researche ihjel shampoo før vi går i butikken. Noen ganger står du der og kommer på at du ikke har mer hjemme, og må kjøpe med noe.

Det er da appene kommer inn i bildet! Jeg har samlet sammen de jeg bruker mest, og føler de vil gi deg en ganske bra oversikt over dyretesting, arbeidsforhold, klimatiltak og mikroplastinnhold i ulike produkter. Noen ganger må du sjekke to apper for å finne frem til alle svarene, noen ganger holder det med én.

Å shoppe etisk krever at du endrer noen vaner, og laster ned et par apper.

Apper du trenger for å shoppe etisk

Vil du ha videoguide til disse appene? Du finner det her. Klikk på overskriftene for å komme til appen i app store.

Shop Ethical

Dette er definitivt den mest omfattende appen, og tar for seg alt fra arbeidsforhold til bruk av sweatshops, økologi, fairtrade og hvilke miljøtiltak ulike merkevarer gjør. Den gir en rangering fra A til F, hvor A er best.

Shop Ethical gir deg med andre ord et øyeblikksbilde av en merkevare, og blir oppdatert hele tiden. Den inneholder klær, kosmetikk, hvitevarer, mat og kontorutstyr. Seriøst, denne appen har alt! Du kan også bruke strekkode-scanneren for å scanne enkeltprodukter.

Appen koster 5.99$, og det mener jeg helt oppriktig den er verdt.

Dyretestet?

Dyretestet er en norsk app, og inneholder en større andel av produktene du finner i norske butikker. Den gir deg rett og slett svar på hvilke kosmetikkprodukter som er testet på dyr og ikke. Veldig praktisk at den har strekkodescanner.

Bunny free

Dette er PETA sin app for å sjekke om produkter er dyretestet eller ikke. Av og til kan jeg finne produkter jeg ikke finner i Dyretestet? her, og motsatt. Så det er greit å ha begge.

Beat the micro bead

Gir deg svar på om produkter inneholder mikroplast eller ikke. Mikroplast finner du ofte i kosmetikkprodukter, og jeg har skrevet mer om det her. Denne har også strekkodescanner.

Beautypedia

Denne appen går ikke direkte på etikk, men er et leksikon over ulike kosmetikkprodukter. Når du skal kjøpe kosmetikk er det alltid greit å vite om du bruker penger på noe som kommer til å ha effekt – eller om du kjøper noe som er kjent for å fremkalle allergiske reaksjoner. Jeg sjekker alltid nye produkter her før jeg kjøper noe.

Tise

Mitt yndligssted for å kjøpe, og selge, brukte klær og sko og sånt. Det er litt som Instagram, bare at alt er til salgs!

Med disse fem appene bør du være rimelig godt rustet til å shoppe etisk, men jeg har også et par andre tips til deg:

  1. Støtt merkevarer som har en god, etisk profil. Du finner en oversikt over merkevarer jeg liker her. Hver gang du drar visa-kortet stemmer du på hvilke merkevarer du ønsker skal ha en plass i butikk, så velg med omhu.
  2. Finner du ikke tilstrekkelig informasjon om noe du vil å kjøpe? Vurder om du skal vente, og heller finne et alternativ du kan stå inne for.
  3. Å kjøpe klær second hand er et godt alternativ til å kjøpe nytt. Da støtter du ikke opp om fast fashion-industrien, og benytter deg av plagg og produkter som allerede er produsert. Dette sparer også mye energi og materialer.
  4. Å redusere forbruket ditt er noe av det beste du kan gjøre. Du sparer masse energi, materialer og co2 som ville gått med til produksjon og transport av produktet.
  5. Unngå spontankjøp, og ikke ha shopping som hobby.
  6. Dyrt betyr ikke alltid kvalitet. Finn ut hvilke materialer du liker at klærne dine er i, og velg klær som du enkelt kan ta vare på – slik at de holder seg sesong etter sesong.

Jeg brukte lang tid på å venne meg til å shoppe etisk, og da jeg bestemte meg for å endre forbruksvanene mine overrasket det meg hvor mye jeg vanligvis gikk rundt i butikker for å «titte litt», eller hvor mye klær og kosmetikk jeg egentlig hadde.

En veldig fin ting ved denne endringen er at økonomien min er mye romsligere! For i stedet for å bomkjøpe sånne ting som sminke undersøker jeg nå nøye hva jeg ønsker å kjøpe, og slipper å bruke hundrevis av kroner på å lete meg frem til et bra produkt. Jeg har sikker bomkjøpt foundation for mange tusen kroner.. Nå kan jeg heller researche én skikkelig godt, og bruke «overskuddet» til å kjøpe bøker og vinyl.

Om du ønsker å se en dokumentar eller tre om forbruk, klima og sånne ting så har jeg samlet en oversikt over dokumentarer her.

Jeg håper denne oversikten er til hjelp. Legg gjerne igjen en kommentar om du har andre apper jeg bør sjekke ut, eller vil fortelle hvordan du shopper etisk.

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798

Legg igjen en kommentar Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/6/3/stinefriis.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.