Hverdag
Kommentarer 6

Fysisk

Digitalt er fint, men noen ting vil jeg ha fysisk. Bøker er en av dem, og selv om jeg har blitt mer og mer vant til å lese e-bøker og manus på Kindle foretrekker jeg papirboka. Den er helt fri fra notifications, og for en person som sitter klistra til en skjerm hele dagen er det en relativt ok fordel.

Noe annet jeg har smått begynt å samle på fysisk er musikk. Tidligere i år kjøpte jeg platespiller (denne om noen lurer), og har veldig sakte begynt å kjøpe vinyl. Jeg har et par av Green Day, noe Arctic Monkeys og selvfølgelig: Hamilton-boksen.

Og nå har jeg også Dark side of the moon, som jeg har ønska meg i en liten evighet nå.

Jeg er helt for at man skal ha et lavt forbruk, og ikke kjøpe mer enn man trenger. Naturlig nok kan det debatteres hvorvidt man egentlig trenger kultur fysisk, når strømming er så enkelt og tilgjengelig. Men det er noe med å legge plata på spilleren, forsiktig senke nåla ned, og høre musikken komme gjennom høyttalerne. Det er noe med kvaliteten på lyden, på opplevelsen. Å sette seg ned for å høre et album fra A til Å. Ikke skippe låter, ikke virre mellom artister. Men bare velge seg noe, og lytte til det.

Musikk er så mye bedre i fysisk format.

Mens jeg gikk musikklinja jobbet jeg også i platebutikk, hvor jeg benyttet meg ganske heftig av ansattrabatten. Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre med CD-samlinga mi, men enn så lenge ligger den i et par skuffer i Namsos. Og jeg håper egentlig at lillesøstra mi skal forsyne seg av den etter hvert.

Jeg føler meg ofte hjemme i musikken. På et vis oppsto hele interessen min for kommunikasjon og sånt via musikk. Jeg jobbet på ungdomshus gjennom hele tenårene, og begynte å fotografere konserter. Det er fortsatt noe av det gøyeste jeg gjør. Helt ukoreografert, rått, ekte, og mennesker som er så langt inne i det de driver med. Det adrenalinet som finnes omkring musikk er noe jeg lar meg selv falle hodestups inn i, og når jeg står fast med tekst er det alltid musikken jeg ser til, og henter inn rytmen min fra. Mine aller mest engasjerte tekster er skrevet med Gatas Parlament på øret, de flytende tekstene kommer via Bolero av Ravél. De konsentrerte fra Hamilton.

Da jeg starta utdanningen min var planen egentlig å begynne å jobbe i musikkbransjen, med små band som trengte folk omkring seg til å løfte dem gjennom markedsføring og sånt. Men i stedet har jeg gjort alt mulig annet rart. Lurer på om jeg kommer til å jobbe med musikk igjen noen gang. Antakelig ikke.

Men jeg kan lytte til den, og la den bære meg hjem.

English:

I’m all for a more minimalistic lifestyle, and consuming less. But some stuff I enjoy owning in its physical form. Books and music are examples of that. The physical book comes without notifications, and you can’t skip songs on an LP. And I enjoy this slow approach to culture.

My interest for marketing and creating stuff came through music. I worked at my local youth club all through my teenage years, and started photographing the bands who were playing. To this day it’s my favorite kind of photo job; lying on sticky floors documenting all the adrenaline and emotions on stage. No choreography, no posing, just what’s real.

My initial plan with getting an education in advertising was to work with up and coming bands, but I discovered new interests while in Oslo, and now I work in publishing.

But still I turn to music whenever I need some help with writing. Either to the lyrics, or the beats. I let the music run through my head to help me with creating flow in my writing.

I’ll probably never work with music, but I can still listen to it – and let it carry me home.