Kunnskap
Kommentarer 8

Kunnskap: ja takk

Atter igjen har det klikka for meg. Føler det skjer rimelig ofte, og at jeg starter enda et prosjekt som legger seg oppå alle de andre jeg har. Heldigvis greier jeg veldig ofte å fullføre de tingene jeg har starta på, så jeg er ikke så bekymra for arbeidsmengden.

Hva jeg snakker om? Åh joda, jeg har begynt å lese geofag. Jepp. Geofag.

Jeg har aldri tatt et realfag i mitt liv. Jeg hadde den enkleste matte-varianten på videregående, og hang knapt med i naturfag og geografi de årene vi hadde dem. På ungdomsskolen var jeg ganske god i de fagene, men på videregående? La oss bare si at jeg var dritgod i Ocarina of time på emulator.

Men etter at klima-interessen har vokst, har jeg også blitt mer og mer tørst på kunnskap. Jeg har sett cirka alle dokumentarene, og lest alle catchy artiklene på nett. Men den delen av meg som er utdanna journalist (jeg er sånn delvis utdanna i det, tenk det ‘a!) vet hvor farlig det er å lene seg på ensidig kunnskap, eller overskrifter. For jeg syns mange dokumentarer nærmer seg propaganda, og at de er alt for lite nyanserte. Det er vanskelig å finne ut hvem som er kilder, eller hvordan arbeidet har foregått.

Noen dokumentarer er selvfølgelig kjempebra, men allikevel legger det ikke skjul på at jeg mangler den grunnleggende kompetansen for å virkelig forstå.

Så her er jeg da, med geofag-boka mi, og forsøker å tilegne meg den kunnskapen som trengs for å forstå hvorfor klimaendringer er så farlige, og hvordan det påvirker jorda vår. For å skjønne det må man også forstå jorda, hvordan den er bygd opp, hvilken funksjon isbreer har, og så videre, og så videre.

Jeg har kommet meg til side 14, og kan godt skrive en egen post om hvordan jeg tilnærmer meg stoffet, studieteknikk og sånt – for det er jo ok å vite noe om, om det er flere som ønsker å gjøre det samme.

Allerede noen få sider inn skjønte jeg at jeg trenger mer sammensatt kunnskap, så jeg har godsnakka litt med folka i naboforlaget og får med meg bøker på fysikk og kjemi også. Hadde vært megakult å faktisk ta eksamen, og ha et resultat, men i første omgang skal jeg bare jobbe meg gjennom stoffet på egenhånd.

Når jeg skriver om klima føler jeg at jeg også har et ansvar for å henvise til gode, nøytrale, solide kilder – og jeg håper disse bøkene også skal være til hjelp i blogginga. Som noen skarpe øyne kanskje har sett har jeg oppretta kategorien kunnskap, hvor jeg kommer til å samle de tingene jeg skriver mer inngående om. Jeg har allerede en del poster om mikroplast som dere finner i denne kategorien.

Men nå skal jeg slutte å skrive om at jeg leser realfagsbøker, og faktisk lese realfagsbøker.

English:

So.. It’s official. I’ve gone mad.

I never took subjects like biology, physics or chemistry in high school. I was too busy being «free» and chose instead subjects in music. Didn’t do too well.

I chose the simplest variety of math, and did ok in geography and science.

But after my interest in the climate has gone up, the need for knowledge has as well. I don’t want to lean on documentaries that’s not at all neutral, or tabloid articles with hard to find sources.

Follow me:

Youtube.com/stinefriishals
Instagram: Stinefriis
→ Snapchat: Stinefriis
Facebook.com/bloggstinefriis

So I’ve brought a few books home from work (I work at a publishing house that deals with fiction and documentary, but our sister publisher makes high school books) and started reading about geo science. It’s incredibly interesting, and I feel like I learn so much that will help me understand climate change, and how it affects the planet.

When I write about climate change I want to present credible sources to my readers, and convey information that is true, and right. And I believe these books will help me with that. It doesn’t help to tell you that micro plastics are ruining the oceans if I can’t explain how.

Translating Norwegian school subjects has proven not that easy, but I hope you get the core of it: I’m reading books that’s way above my level. After all I’m trained as a copywriter. But I believe being interested is the main part of it. If you’re interested you can learn anything.