Mat
Kommentarer 6

En uke uten kjøtt

Kjøtt, dere. Føler vi snakker så mye om det.

Kjøtt vekker følelser i klimadebatten, og jeg innrømmer gladelig at kjøttet kanskje er det vanskeligste å skulle kutte eller gi opp. Det handler om følelser, tradisjoner og det sosiale. Men jeg trenger ikke skrive det, for jeg snakker om det i videoen over.

At noe er vanskelig betyr ikke at man ikke skal gjøre det. Jeg har gjort mye vanskelig, og stort sett har det kommet mye bra ut av det. Og å kutte i kjøttkonsumet er et hinder, men noe jeg er motivert til å gjøre.

Det som overraskende nok er den største utfordringen med å kutte kjøtt er å spise lunch ute, eller kjøpe sånn typisk ferdig påsmurt mat på kafé. For veldig ofte går jeg meg på at vegetar-/veganalternativet har nøtter! Jeg er jo allergisk, så pesto og müslibrød er en utfordring. Selvfølgelig kunne jeg spurt dem om å smøre noe uten pestoen, men noen ganger har jeg ikke lyst til å være til bry. Særlig ikke om det er travelt. Dette er jo en vanndråpe av et problem, og det finnes stort sett en løsning bare man tenker en gang ekstra, men allikevel: når du begynner å begrense kosten kan enkelte sosiale situasjoner bli, om ikke vanskelig, så i alle fall annerledes.

Etter denne uka har jeg bestemt meg for å utfordre meg selv enda litt mer. Men igjen: jeg trenger jo ikke skrive – for filmen sier det.

Ikke glem å følge meg på YouTube. Du finner kanalen min her. Du kan også følge meg på Snapchat og Instagram, hvor jeg heter stinefriis.

Etsy-butikken min finner du her.

English:

I went a week without meat, and I’m still alive.

The reason it’s hard for me to limit my meat intake is because of the culture, of tradition and the social aspects. I’m not a person who enjoys limiting myself, or any aspect of my life. Meat is christmas dinner, and family gatherings. Saying no is.. well.. hard.

I have no interest in quitting meat completely, but my goal is to only eat meat two days a week. That way I can reduce my carbon footprint, while still eating some meat. I’ll be focusing on buying from more sustainable sources, and local when I can.

But in order to learn more about vegetarian cooking I’ve extended my meat free period to one month. So no meat until the 25th of september. I don’t feel like it will be too hard to avoid it for a period of time, and I look forward to learning a lot.

6 Kommentarer

 1. Marie Solsvik sier

  Gøy å høre om erfaringene dine med å kutte kjøtt. Har selv vært på en ferd for å kutte ned på kjøtt/animalske produkter over et år. Startet med et vegetarisk måltid i uka, og har sakte men sikkert blitt til et kjøttmåltid i uka. Nå er vi i gang med å kutte ned på animalske produkter.

  Det er vanskelig å skulle gjøre drastiske endringer på 1-2-3 så fint å finne sin måte å gjøre det på 🙂 Kokebøker og blogger er tipp topp motivasjon!

  • Stine Friis Hals sier

   Jeg hadde nok ikke greid å gjøre så drastiske endringer over natta :O Da hadde jeg nok lett møtt veggen og blitt skikkelig demotivert. Men å ta det gradvis, og teste og lære tror jeg er veldig riktig for meg 😀

 2. Haha, ble skikkelig letta da jeg så du kjøpte Grønn bonanza boka. Den er veldig fin! Og lykke til med kjøttfri måned. Satt med de samme følelsene selv da jeg begynte å bli vegetarianer, men har klart meg helt fint uten juleribba og alt det der, noe jeg aldri hadde trodd.

 3. Christine sier

  Så bra at kutter ned på kjøttforbruket! Selv har jeg tidligere prøvd å kutte kjøttforbruket pga. miljø, men erfarte at det ble vanskelig å holde motivasjonen. Det var først når jeg lærte om alle grunnene til å kutte (dyra, industrien og menneskene som må jobbe i den, klima og helse) at jeg først ble ordentlig motivert. Anbefaler deg å se filmer som Earthlings, Forks over knives, Okja, Cowspiracy, What the health, Fat sick and nearly dead osv. for å lære mer!

  Ett år etter at jeg ble veganer kunne jeg aldri tenkt meg til å røre verken kjøtt, fisk eller meieriprodukter lenger – det er med tiden kommet utenfor kategorien mat for meg 🙂

  Stå på! Bare fordi noe er tradisjon, gjør det ikke nødvendigvis at det er riktig av den grunn.

  PS. jeg har ikke jeg nøtteallergi, men jeg spiser likevel sjeldent nøtter så ikke la det hindre deg! Er så mye godt man kan lage uten å bruke nøtter!

  • Stine Friis Hals sier

   Yihu! Jeg har sett stort sett alle de filmene! Men syns noen av dem blir veldig ensidige. Er vanskelig å bruke dokumentarer som ikke lar noen motparter komme i tale som kilder. Og dyrehold i USA er ganske ulikt Norge.

   Motivasjonen kommer og går, og stort sett holder jeg meg unna kjøtt. Men det hender jeg spiser det. Tror jeg har greid å kutte sånn 90% eller noe, og prøver å kutte animalske produkter i andre sammenhenger også. Sånn som melk. Men så kommer jo spørsmålet; er det mest klimavennlig å bruke melk fra ei ku på Østlandet? Eller å importerer soyamelk? Jeg er ikke helt sikker, for de regnestykkene er så vanskelige – men prøver å lære så mye jeg kan.

   Men alt i alt er jeg veldig sikker på at å kutte ned på animalske produkter er riktig, og noe alle må finne seg i å gjøre. Så jeg fortsetter veien mot et mer kjøttfritt liv <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.