Kunnskap
Kommentarer 8

Mikroplast og hvordan unngå det

Mikroplast og hvordan unngå dem

Foto: Caleb George

Plast dere. Det er mer enn matbokser, vannflasker og leker. Plast er i alt om dagen. I klærne våre, kosmetikk og tannkrem. Hver gang vi vasker et polyesterplagg vaskes mikroplast ut i havet, hver gang vi skrubber ansiktet med mikroplastkuler skylles de ned i rørsystemet, og alle vet at i rørene skal det ikke være annet enn tiss, bæsj, såpe og dopapir. Og en og annen basilisk (ikke se den i øynene).

For å kvalifisere som mikroplast må plastbitene være mindre enn 5mm, og de kommer i to varianter:
De som er produsert for å tilsettes i for eksempel i kosmetikk, og de som kommer fra større plastartikler som for eksempel ligger i havet og brytes ned (for eksempel fra the great pacific garbage patch).

Mikroplast i kosmetikk og såpe-produkter kan resultere i at 100 000 små kuler skylles ut i havet, etter kun én dusj! Det er ganske psycho å tenke på.

Plasten som havner i havet blir ofte spist av planktonetere (er ikke så lett å se forskjell på plankton og mikroplast), planktoneterne blir spist av større fisk, og innimellom spiser vi folk fisk – og får i oss denne plasten, eller stoffene i plasten.

Du kommer antakelig ikke til å se «mikroplast» om ingrediens i kosmetikk eller klær, men du kan unngå noen av de vanligste mikroplast-kildene ved å se etter et par ting i ingredienslista.

Unngå:

Kosmetikk:

  • Polyethylene / Polythene (PE)
  • Polypropylene (PP)
  • Polyethylene terephthalate (PET)
  • Polymethyl methacrylate (PMMA)
  • Nylon

Klær:

  • Akryl (som kan skylle ut opptil 730 000 partikler per vask)
  • Polyester
  • Nylon

Om du har klær med noen av disse materialene (treningstøy for eksempel) fins det vaskeposer du kan legge dem i, som hindrer plastpartiklene i å nå havet. Les mer om det hos Patagonia.

Mikroplast og hvordan unngå det

Foto: Amy Humphries

Velg heller:

Kosmetikk:

Ansiktsskrubber, kroppsskrubber eller lignende med mer naturlige skrubbe-partikler. For eksempel knuste mandler, kaffegrut eller slikt. Jeg holder også på å lage skrubbe-pads i en blanding av lin og bomull – som ikke vil føre til mikroplast i havet – og som kan brukes mange ganger. Skal si i fra når de er i salg.

Tannbørster har ofte skaft av en type plast som ikke kan resirkuleres, så å velge bambustannkost er en fin måte å unngå den plasten på. Ofte har de bust av nylon, men de utgjør fortsatt mye mindre plast enn en vanlig tannbørste.

Klær:

Velg heller: Bomull, lin, ull, bambus eller andre naturmaterialer. Velg klær av god kvalitet, så du ikke må erstatte ofte. For eksempel Fair & Square (link).

Last ned:

Beat the microbead-appen, hvor du raskt kan sjekke om kosmetikk inneholder plastpartikler.

Jeg innser mer og mer hvor stort problem plast og plastpartikler er. Og hvor vanskelig det kan være å bli 100% plast-fri. Mitt råd er å gjøre så godt du kan, og bruke fornuften. Om du er usikker på om en ansiktsskrubb inneholder plast: sett den tilbake på hylla, og velg et annet alternativ. Om du kan velge mellom en matboks i plast, eller en i metall: velg metall. Ta ting gradvis, og om du ikke kan unngå plast: resirkuler den! Da havner den i alle fall inn i riktig løp, og ikke rett ut på fyllinga, forbrennelsesovnen eller havet.

Følg meg:
Youtube
→ Instagram: Stinefriis
→ Snapchat: Stinefriis

Kilder: