Zero Waste
Kommentarer 7

Vær stolt av det du får til

Foto: Luca Bravo

Jeg har ikke blogga og vlogga om å bli mer etisk og klimavennlig så veldig lenge, men jeg har allerede fått en hel drøss med tilbakemeldinger. Både fra folk som lar seg inspirere, og som selv er godt i gang med å bli mer klimavennlig og fra de som ikke vet hvordan de skal begynne, eller hvordan de kan bidra.

De aller fleste i Norge har ikke tilgang til en butikk hvor du får mat uten plast, eller hvor du kan ta med din egen emballasje. De færreste har et gårdsutsalg som ligger slik til at det er mulig å handle der i en hektisk hverdag. Og jeg forstår så godt hvor frustrerende det er – når man så gjerne vil gjøre en forskjell.

Les også:
Hva er zero waste?

MEN! Man MÅ ikke kjøpe mat uten emballasje for å være klimavennlig, eller zero waste. Zero waste handler om å gjøre det man kan, i en bestemt rekkefølge. Det første steget er det viktigste: å si nei takk til det man kan si nei takk til. Kan du ikke velge vekk emballasje må du akseptere den, men du bør også resirkulere den så godt du kan – innenfor rammene som finnes i din kommune.

Gjør det du kan

Det viktigste vi alle kan gjøre er å gjøre det vi kan for klimaet, og være stolte av det vi får til – fremfor å føle oss kjipe over alt det vi ikke får til. Om du har med handlenett til butikken, i stedet for å bruke plastposer, er du med å gjøre en forskjell! Det samme gjelder om du har med din egen kaffekopp til take away, en gjenbrukbar vannflaske på trening eller bare bruker plastflasken din mer enn én gang.

Jeg skjønner så sjukt godt hvor vanskelig det kan være å gjøre research, handle i mange butikker, og forsøke å være «perfekt». Men guess what: det perfekte finnes ikke! Så ikke ha dårlig samvittighet for at du kjøpte potetgull i plast, ikke ha dårlig samvittighet for at du spiser kjøtt, eller kjører bil.

Vi må alle bidra til å redusere klimagassutslippene så mye vi kan, og det betyr å bidra med det du kan. Litt som dugnad i borettslaget: har du dårlig rygg er det ikke sikkert du er den som fyller på med grus i oppkjørselen, men du kan rake løv eller steke vafler. Det fins oppgaver, og grep vi alle kan ta, for å gjøre kloden vår litt friskere. Du må finne dine oppgaver, og finne ut hva du er komfortabel med – og være stolt av det du får til.

Se hvordan det gikk da jeg tok vare på restavfallet mitt i ei uke. Du kan følge YouTube-kanalen min her.