Etisk mat
Kommentarer 10

Noen tanker om veganisme og sånn

Dette med kjøtt, og animalske produkter, er temaer som ofte går igjen i hodet mitt. Noen mener man ikke kan være klimavennlig, og spise kjøtt, andre syns det går helt fint. Jeg merker at når det kommer til livsstilsendringer, veganisme, vegetarisme eller whatever, så må endringen du planlegger å gjennomføre være noe du ønsker å gjøre, og ikke noe du gjør for å please andre.

Per i dag har jeg ikke noe ønske om å slutte å spise animalske produkter. Hadde jeg kuttet det ut i dag hadde det vært ekstremt demotiverende for meg, og jeg hadde antakelig gått tilbake til å spise dem igjen – bare for å måtte innrømme et stort nederlag. Så jeg har ingen planer om å slutte med verken kjøtt, rømme eller ost.

Men når det er sagt har jeg alle intensjoner om å jobbe flere veganske, og vegetariske matvarer og vaner inn i livet mitt, og dermed kutte ned på antall animalske produkter jeg spiser i løpet av et år. Jeg spiser gjerne kjøttfritt, eller plantebasert. Men jeg har ikke motivasjon til å gjøre det på fulltid. Kanskje vil det komme en tid for det føles fullstendig naturlig, og som et valg som overhodet ikke er vanskelig å ta.

Å bli mer klimavennlig handler for meg om å finne en livsstil som funker for hver enkelt. For noen er veganisme svaret, andre blir pescetarianere. Jeg har ikke følt at å gi opp enkelte matvarer har vært min vei til klimavennlighet, og derfor ble jeg så letta og motivert da jeg ramla inn i zero waste-bevegelsen. Den legger ingen begrensninger for hva du kan spise, eller kjøpe. Men «tvinger» deg til å finne det beste alternativet.

Nå er jeg mer bevisst på hvor jeg kjøper kjøtt og hvor kjøttet kommer fra. Jeg kan alltid bli enda flinkere til å researche produsenter, men jeg føler kvaliteten på kjøttet, og dyrevelferden, er høynet.

Jeg syns det er viktig at folk gjør de grepene som er naturlig for seg selv, og roser seg selv for det de får til, fremfor å trekke seg selv ned for det de ikke får til. Om du bor lengre utenfor byen enn meg er det antakelig vanskelig å kjøpe emballasjefri mat, men du kan bruke tøynett i stedet for plast-handlepose, og slik gjøre noe. Å gjøre noe er uansett bedre enn å gjøre ingenting.

Når det er sagt er jeg glad for at det fins så mange bra produkter som er vegansk, eller vegetarisk, som gjør det enklere for oss andre å leve med mindre kjøtt i hverdagen vår.

Per i dag vil jeg si jeg er fleksitarianer. Og det lever jeg godt med. Jeg vet ikke hva som er min holdning til kjøtt om ett år, eller ti, så jeg lar livet bare skje, og tar ting som det kommer.

Også spiser jeg vegansk sjokolade sammen med Tine Katrine, og er akkurat like fornøyd med det som med melkesjokolade. Fleksi, fleksi!

Er du vegetarianer? Eller veganer? Jeg vil gjerne høre når du bestemte deg for å bli det, og hvorfor. Veldig gøy med mer innsikt!