Hverdag
Kommentarer 9

Kan man rydde seg lykkelig?

Jeg hadde allerede begynt å redusere en god del på eiendel-siden før jeg kjøpte boka til Marie Kondo. Etter å ha hørt om den i evigheter, og vært veldig fascinert av henne i diverse klipp på YouTube, fant jeg ut at jeg skulle gi boka en sjanse.

Å redusere hva du trenger er en vesentlig del av zero waste-livsstilen, og siden jeg er i gang med å legge mer til rette for en zero waste-hverdag ønsker jeg meg litt hjelp, så jeg ikke skulle ta helt feil valg i rydde-prosessen.

Marie Kondo kommer med mye bra i boka si, det må jeg si. Hun har tross alt lært noe mens hun har hjulpet tusenvis av folk med å rydde hjemmene sine. Det er interessant å lese ulike caser hvor folk har fått det mye bedre på andre fronter også, etter at de ryddet hjemmene sine. Folk som har gått ned i vekt, blitt sunnere, startet bedrifter og generelt fått et bedre liv, fordi de har det ryddig.

Det gir mening, på et vis. For hjemmet er fundamentet vårt, og dit vi går for å slappe av og tenke. Om det er uinspirerende, rotete og man konstant føler dårlig samvittighet ovenfor hjemmet sitt er det klart dette går utover andre aspekter i livet.

Jeg liker tanken på å beholde kun de tingene som gjør deg lykkelig, eller som «sparks joy» som hun sier. Nei, stekespaden gjør deg ikke nødvendigvis lykkelig, men kanskje blir du lykkelig av maten den hjelper deg til å lage? Jeg hadde i alle fall to stekespader. En bra, og en som jeg brukte når den bra var til vask. Den dårlige var overhodet ikke i stand til å snu et egg i panna, uten å knuse plommen. Og jeg ble like irritert hver gang. Dermed: Ut med den dårlige stekespaden, beholde den bra. Hvorfor har jeg beholdt begge to? Si det? Av vane? Kanskje fordi jeg fikk den dårlige av tanta mi før jeg flyttet hjemmefra? Hun hadde akkurat ryddet sine skap, og jeg fikk arve masse kjøkkenutstyr.

Gaver er også en ting Kondo tar for seg. Hvor mange ting beholder vi ikke bare fordi vi har fått dem i gaver? Det er jo helt crazy hvor mye rot det blir av sånt. Kondo poengterer at det ikke nødvendigvis er tingen i seg selv som er viktig, men gleden av å gi, eller få. Om tingen ikke faller i smak, ikke kan byttes eller slikt – er det helt greit å kvitte seg med den. Gleden ved å gi eller få er allerede der. Og helt seriøst: kommer gammeltanta di til å vite om du beholdt de ullsokkene?

Jeg liker grunnprinsippet til Kondo, og merker at jeg allerede har begynt å tenke mye mer på hvilke ting som faktisk gir meg glede. Et eksempel utspilte seg hardt på Snapchat i dag: Jeg har en sort, løs sommerbukse i skapet som jeg har brukt masse de to siste årene. Men jeg har hele tiden hatt en forestilling om hvordan den burde vært. I dag fant jeg den perfekte buksa, og den gjorde meg instinktivt glad. Den satt akkurat slik jeg ønsket, hadde perfekt lengde og alt. Det var ikke en farge jeg vanligvis ville gått med, noe som gjorde meg veldig usikker. Men jeg ble så glad av den at jeg måtte tilbake for å kjøpe den. Nå skal den gamle takkes av, og erstattes.

Det er noe med det å beholde tingene som du bare kjenner er riktige.

Noe jeg dog merker er at ikke alle prinsippene hennes nødvendigvis er overførbare til oss som bor i midlertidige hjem. Kondo ønsker ikke at folk skal lagre ting, men fordi vi bor i en liten leilighet, og har planer om å flytte til noe større om noen år, har vi lagret en god del kopper, glass og slikt som ikke er i bruk per i dag på den øverste hylla i skapene våre. Så noen justeringer må man gjøre for å få Kondo sin metode til å passe inn i sin hverdag.

Kondo mener også at det ikke er noen grunn til å pakke vekk klær, og bare ha noe fremme, men med våre skap-løsninger er det ganske umulig å ha alle klærne fremme samtidig OG ha system. Så jeg kommer til å gå for kapselgarderobe i minst 12 måneder. Skal vise dere sommer-kapselen min så fort en kjole jeg har bestilt kommer frem.

Alt i alt vil jeg absolutt anbefale å lese boka til Marie Kondo om du er interessert i å rydde opp i hjemmet, og livet ditt. Les den fra perm til perm før du rydder, og vær kritisk til det du leser. Ta med deg de rådene du føler for, og rydd! Det er ekstremt digg å ha det luftigere, ryddigere, og renere omkring seg.

Desto eldre jeg blir, desto mer skjønner jeg hvor viktig det er for meg og kreativiteten min at leiligheta er ryddig. Og det blir enda enklere å gjennomføre etter at jeg leste boka til Marie Kondo.