Zero Waste
Kommentarer 8

Hva er zero waste?

Hva er egentlig zero waste? Og hvorfor i alle dager vil jeg leve en zero waste-livsstil?

«Zero Waste is a philosophy that encourages the redesign of resource life cycles so that all products are reused. No trash is sent to landfills or incinerators.»

Tidligere i år startet jeg prosjektet Etisk 2017. Jeg ville bli mer klimavennlig, mer etisk, og mer bærekraftig. Det er mange innfallsvinkler til å bli mer klimavennlig, og jeg fant etter hvert zero waste-bevegelsen.

Zero waste går ut på å ikke produsere søppel som havner på søppeldynga. Her snakker vi ikke om å resirkulere, men å faktisk redusere den totale avfallsmengden. All plast kan ikke resirkuleres. Heller ikke alt av metall eller glass. Når du kaster det tomme syltetøyglasset ditt har du fortsatt bare brukt det en gang, og selv om glass kan resirkuleres er det ikke særlig energibesparende å kaste det etter én gangs bruk.

Hva er egentlig zero waste? Og hvorfor i alle dager vil jeg leve en zero waste-livsstil?

De fem R-ene

Zero waste følger fem R-er, i denne rekkefølgen: Refuse, reduce, reuse, recycle, rot.

Resirkulering er ikke første tiltak på lista. Ikke engang nummer to. Det er den nest siste! Fordi det er så mange alternativer som er bedre.

Refuse what you do not need. Ikke ta i mot ting du ikke trenger. Ikke kjøp ting du ikke trenger. Trenger du et plastsugerør? Eller en morsom paraply i drinken? Trenger du fjorten gratis prøver på shampo – som du finner igjen bakerst i skapet ditt om to år? Vi drar med oss så mange unødvendige ting gjennom livene våre, som ikke bare skaper søppel, men rot og clutter i livene våre. Si nei.

Redusce what you do need. Trenger du fire stekespader? Åtte identiske par jeans? Å redusere antall ting vi trenger forenkler livene våre, og gjør at vi legger mindre beslag på energikrevende produksjon. Det er ressurskrevende å bleke jeans, det krever mye co2 å frakte sko omkring planeten. Velg hva du trenger med omhu, velg kvalitet, og dropp shopping som punkt på lista over hobbyer.

Reuse what you consume. Bruk ting mer enn én gang! Vask syltetøyglasset og sett det i skapet, bruk det til å ha lunsjen din i, til å lage eget syltetøy eller ta det med til butikken og fyll det med nøtter. Når jeg nå handler ting som ikke fins emballasjefritt har jeg begynt å velge alternativet med glasset som er mest praktisk for gjenbruk.

Recycle what you cannot refuce, reduce or reuse. Her kommer resirkuleringa inn. Alt som er igjen nå kan du resirkulere. Glass som har gått i stykker, klær som ikke lenger kan repareres eller ting du ikke greide å unngå.

Rot (compost) the rest. Nå er det vel bare mat igjen, om man er slavisk zero wast-er. Jeg har ikke kompost, men har begynt å fryse ned matrester som kan brukes til kraft, og koker nå grønnsakskraft så jeg får utnyttet avfallet litt mer. I Oslo blir mye av matavfallet til biodrivstoff, så føler det går bra å kaste det i grønn pose.

Hva er egentlig zero waste? Og hvorfor i alle dager vil jeg leve en zero waste-livsstil?

Hvorfor zero waste?

Jeg er så lei av hvordan jeg oppførte meg. Jeg sa jeg var opptatt av klima, men hadde blitt et menneske som kjøpte ti bokser med skyr i plastboks i uka, var opptatt av å ha riktig merke på lappen i skjorta og sminken burde helst komme i ti lag fancy innpakning. Jeg hadde blitt blind av konsumer-verdenen vi lever i, og fulgte ivrig med på «siste mote».

En dag sa det pang, og jeg begynte å få øynene opp for at jeg hadde blitt en forferdelig person. I tenårene skrev jeg kronikker om matpakkekjørere (folk som kjører bil alene sammen med matpakken sin, selv om naboen skal akkurat samme vei) og demonstrerte for å få ungdomsrabatt på tog.

Når ble jeg så besatt av forbruk, og når mistet jeg klimafokuset?

Zero waste er en bra måte å bli mer klimavennlig, fordi den samler så mange ulike livsstiler i en. Her blandes minimalisme, mindre kjøttkonsum, mindre shopping, færre klær og så videre i én salig livsstil. Det er en perfekt blanding, med det beste fra alle verdener – i mine øyne. I tillegg inkluderer den skikkelig bra mat – og hallo, det er alt jeg ønsker meg i livet.

«I want to be remembered for the things I did while I was on this planet, and not for the trash that I left behind.»

– Lauren Singer

En lang prosess

Jeg kommer til å skrive flere poster om hvordan jeg tenker å gå frem innenfor ulike områder for å redusere forbruket mitt. Fra mat til klær og sminke, hvor i Oslo du kan kjøpe mat uten innpakning og så videre. Jeg kommer også til å snakke om hva jeg ikke bytter ut, og mye mer om hvorfor jeg gjør det her. Som før skal jeg fokusere på å ikke bli belærende, men å inspirere, tipse og fortelle. Forklare og åpne opp. Vise. Jeg er ikke ute etter å kritisere noen som ikke gjør som meg, for dette er ikke nødvendigvis for alle – men kanskje er det en ting eller to du kan plukke med deg for å bli mer miljøvennlig.

Denne posten er en slags introduksjon, og jeg skal svare så godt jeg kan på alle spørsmål dere måtte ha. Å gå over til en zero waste-livsstil er en lang prosess, og er overhodet ikke gjort over natta. Men så lenge man hele tiden tar steg fremover er det håp.

Lær mer

Det fins masse bra stoff om zero waste, og her er noen filmer hvor du kan lære enda mer. Om du bare skal se én vil jeg anbefale å se Lauren Singer sin TED talk (den øverste filmen), som forklarer veldig godt hva zero waste går ut på.