Stil & skjønnhet
Kommentarer 6

På tide å rydde klesskapet

I det siste har alt av klær bare ramlet rundt i livet mitt, uten struktur eller orden. Sommerklær og vinterklær har levd i et kaotisk ekteskap på tredje hylle i skapet, og det var ikke vakkert. Når det blir sånn er det på tide å rydde klesskapet.

Jeg tror hele tida at jeg har veldig lite klær, men når jeg tar alt ut av skapet og av klesstativet – og legger på senga – ser jeg at det er langt mer enn jeg tror, og trenger.

Det interessante er at hver gang jeg rydder ender jeg opp med «de samme» tingene. Og man skulle tro jeg hadde lært leksa mi til nå. Åpenbart ikke…

Jeg må føle meg vel

Nytt for denne runden, som jeg ikke har vært flink nok til tidligere, er at jeg kvittet meg med ting jeg syns er fine – men som ikke nødvendligvis får meg til å føle meg bra.

For eksempel har jeg hatt skjorter og gensere som gjør at jeg må holde inn magen, eller ikke kan løfte armene, fordi de er for stramme eller har flekker. Nå gidder jeg ikke å ha klær som legger restriksjoner på meg lenger – så de kan Fretex få. Eller Uff da. Kastet vel klesposene i en Uff-boks.

Antall ting

Jeg telte vel at jeg hadde 47 elementer i skapet og på stativet nå. Inkludert jakker. Jeg har ikke ryddet gjennom skoene enda – men det må også til *hjelp*.

For å opprettholde en minimal waste-policy er det viktig å holde orden på det man har. Hvis jeg ikke har oversikt ender jeg jo opp med å kjøpe nytt, eller kjøpe noe jeg allerede har – fordi jeg ikke har helt peiling på hva som bor i klesskapet mitt. Å holde antallet ting nede er en god hjelp når det kommer til å holde orden. Jeg har ikke havnet på capsule wardrobe-kjøret enda, men har veldig lyst til å prøve!

Å rydde klesskapet burde vært en månedlig greie i mitt hjem. Og dessuten burde jeg ikke shoppe så mye mer på en stund. Har gått ganske lenge nå uten å kjøpe noe (med unntak av en sort t-skjorte fra Fair & Square). Det eneste jeg mangler er egentlig en bra sommerkjole – så det er neste prioritering. Men bortsett fra det er det ikke noe jeg trenger. Sånn strengt tatt.

Rydde i klesskapet: det du trenger

Det var på tide å rydde klesskapet.

Jeg liker disse kleshengerne fra Ikea. De er pene, og har et sånt hakk som gjør dem enklere å henge klær på. De er litt tykke, men for meg som prøver å ikke ha så mye klær går det helt fint.

Hvis du, som jeg, har lite plass hjemme er disse Skubb-boksene helt geniale. De får plass under senga, og jeg bruker dem til å ha de klærne som ikke hører hjem i nåværende sesong i + gamle notatbøker og sengetøy. Mer enn det trenger du egentlig ikke.

For meg er en bærekraftig garderobe en som har kun klær du liker, og trives i. Og som samtidig har materialer som er gode og klær som kan vare lenge. Noen ting har jeg hatt i så mange år at jeg ikke vet når de ble kjøpt. Kvalitet handler ikke nødvendigvis om pris. For jeg har dyre ting som har gått i stykker etter noen måneder, og billige ting som holder i år etter år. Det handler mer om materialer, og hvordan du tar vare på plaggene.

Å rydde klesskapet er både nødvendig, og deilig. Jeg føler meg mye mer rolig når jeg har oversikt, og kan kvitte meg med alt «ugresset». Nå vurderer jeg shoppestopp. Bortsett fra den sommerkjolen da. Den skal jeg kjøpe.