Stil & skjønnhet
Kommentarer 18

Etisk basisgarderobe

Min oppskrift på en etisk basisgarderobe

Jeg har brukt rimelig mye tid på å bygge opp en etisk basisgarderobe. Fretex bugner ikke akkurat over av ensfargede t-skjorter som er pene i snittet, og jeg antar det er fordi folk rett og slett bruker denne typen plagg til de slites ut.

Garderobestrategi for B-mennesker

Basisplagg har vi bruk for hele tida, og jeg har funnet ut at jo flere basisplagg jeg går for, desto enklere er det å kle på seg om morgenen. For et ekstrem B-menneske som meg selv er det avgjørende å kunne stikke hånda inn i bukse-hylla, dra ut en tilfeldig ting, og gjenta operasjonen i overdel-hylla – og vite at de to tingene kommer til å funke sammen.

Tida hvor jeg har enkelte plagg som bare går med én annen ting er forbi, og etter mange elimineringsrunder står jeg igjen med en basis-garderobe jeg er relativt stolt av. Utenpå den kan jeg bygge på med mer unike plagg, eller gøyale ting – men jeg har kun ting jeg vet jeg kommer til å bruke ofte. Med unntak av bunaden min da, såklart.

Basic wardrobe

 

Etisk basisgarderobe: Min oppskrift

  • T-skjorter: Jeg kjøper nå kun fra Fair and Square. De mykeste t-skjortene i digg bambusfiber. Utrolig fine i snittet.
  • Jeans: Minst en sort og en blå. Jeg har flere av hver, i litt ulike snitt. De er kjøpt second hand, i Lindex sin sustainable-avdeling, eller fra Levis (som har C i ranking i Shop Ethical-appen)
  • Et par gensere: Jeg har gått for hovedsaklig sorte og marineblå – fra Fretex.
  • Hvite skjorter: Kjøpt på Tise og Etsy.
  • Dr. Martens-boots: Jeg har tre par. Et fra ebay, et jeg har arvet av mamma, og et fra Zalando. Sko er en av de tingene jeg syns er vanskeligst å finne brukt – og går derfor for sko av god kvalitet så de kan vare en stund, og ikke må kastes etter en sesong.
  • Vesker i ulike størrelser: Jeg har en mellomstor skinnveske fra Etsy, og en stor skinnveske fra Fretex (Gucci + Mulberry). Jeg syns det er ok å kjøpe skinn når det er gjenbruk. Har også en hel del tote bags som jeg har fått på arrangementer og slikt.
  • Tøysko: Jeg bruker de samme Converse/Vans som jeg kjøpte seint i tenårene. De har henholdsvis C og F i ranking hos Shop Ethical.
  • Et par solbriller som jeg bruker hele året: Ray Ban Clubmasters.
  • Noen skjerf: Har to i ull som er kjøpt brukt pluss et palestinaskjerf. I tillegg har jeg et i silke fra Hermes som jeg fikk i uteksamineringsgave av foreldrene mine. Kjøpt på Etsy.
  • Jakker: Et par gode jakker er nøkkelen til et antrekk for min del. Mine er kjøpt brukt eller arvet, og jeg har vel alle jeg trenger nå. I første omgang vil jeg nevne en fet skinnjakke (fra Tise) og en marineblå blazer (arvet) som får kjørt seg.

Hva gjør garderoben unik?

Selv om jeg stort sett har veldig enkle plagg i skapet mitt, som tilsynelatende kan ligne på veldig mange andres garderobe, føler jeg at klesskapet mitt er unikt allikevel. Det handler om hvilke materialer, snitt og fasonger jeg har gått for – og ikke hvor mye penger jeg har brukt på klær. Det som er så kult med å handle brukt er at du kan finne plagg som du ikke vil se hundre andre gå med i parken i sommer, og ingenting slår følelsen av å ha funnet noe skikkelig bra etter en lang runde i en bruktbutikk.

Hvordan du bærer klærne dine påvirker garderoben mer enn akkurat hvilke plagg som er i den syns jeg. Plukk ut de plaggene du liker best, og som får deg til å føle deg skikkelig bra. Det er ingen grunn til at vi skal kjøpe ting bare fordi de er trendy, eller eie ting vi ikke føler oss vel i.

Jeg syns det er så kult hvordan klær kan reflektere personen som er innenfor plaggene, og klær som er kjøpt i bruktbutikker – med omhu og kloke valg – reflekterer mye mer personlighet enn et spontankjøp i en kjedebutikk.