Etisk mat
Kommentarer 4

Et forsøk på å handle emballasjefritt

Forsøket på å bli mer Zero Waste (eller bør jeg kanskje kalle det «less waste», eller bare «mindre søppel» eller noe på norsk? Samma det) krever at vi besøker litt flere butikker, og det er hyggelig å måtte snakke med folk når man handler. De i ferskvaredisken og sånt. Hadde jo vært gøy om vi over tid faktisk blir litt kjent med de som jobber i butikkene vi besøker.

Et eksempel er i dag da vi besøkte Stangeriet i Mathallen for å finne en hel kylling. De var utsolgt i ferskvaredisken, men de kom på at de alltid har hel kylling i fryseren – og kunne hente en til oss. Det er jo supert! Om de er tomme for en vare i dagligvarebutikken ender jeg alltid opp med noe helt annet, og bare tar det første og beste. Mens at nå ordnet det seg! Bare fordi vi snakket med noen! Introvert-genet får kjørt seg, med andre ord.

Merker også at vi blir nødt til å planlegge mer hva vi trenger, og hva vi skal spise. Jeg er alt for lat til å dra i Mathallen en gang i uka, så vi tenker å kjøpe mer når vi først er der – og bli flinkere til å bruke fryseren på en annen måte enn å kaste ting neddi og glemme dem. Slik vi har gjort til nå.

Det vi også kommer til å trenger er flere bokser for å handle med. Å dra Norgesglass rundt er ganske tungt (med mindre du har el-bil eller noe), så å ha bokser av tynnere glass eller eventuelt bra plast/metall og slikt er nok smart. Si i fra om dere vet av bra steder å kjøpe bokser av god kvalitet. Aller helst i glass eller metall! Verken orker eller vil dra til Ikea.

Noen enkle måter å bli mer zero waste:

  • Gjenbruk! Handlenett, plastposer, syltetøyglass og så videre
  • Handle i ferskvaredisk hvor du får mindre emballasje
  • Let aktivt etter frukt og grønt som ikke er pakket i plast. Et triks er å holde seg langs veggene i matvarebutikken. Som oftest er det der grønnsaker, kjøtt og meieriprodukter befinner seg
  • Sjekk om det fins en grønnsaksbutikk i nærheten av der du bor
  • Bak brød selv, eller finn en baker
  • Tenk stort! Handle alt du trenger når du først er ute, så blir det færre turer til butikken. Da orker man også å dra litt lenger for å finne spesialforretninger de gangene man skal handle
  • Gjør litt av gangen, og vær stolt av det du får til – i stedet for å ha dårlig samvittighet over det du ikke får til