Stil & skjønnhet
Kommentarer 4

Et bad uten mikroplast

Mikroplast er den lille fienden jeg knapt ante eksisterte. Tenk at så små ting kan gi oss så store problemer.

Etter at en hval skylte opp på ei norsk strand, med magen full av plastposer har plast i havet, og særlig mikroplast, blitt noe jeg har tenkt mer og mer på. Jeg har ikke vært veldig flink til å forsikre meg om at produkter jeg bruker – og skyller ut i havet – er fri for plast.

Polyester er et materiale jeg i størst mulig grad har forsøkt å styre unna – fordi det er et oljeprodukt. Men at klær lagd av polyester eller andre plastfibre skyller ut mikroplast når de vaskes var jeg ikke klar over. Det burde sikkert være en selvfølge, men det har bare ikke slått meg. Nå er jeg på utkikk etter en produsent som lager treningstøy i bomull (eller andre naturlige materialer). Skal si i fra når jeg har funnet en.

Mikroplast er den lille fienden jeg knapt ante eksisterte. Tenk at så små ting kan gi oss så store problemer.

Men tilbake til plasten. Mikroplast er tydeligvis over alt. Og jeg blir litt uvel av at vi dumper så mye plast ut i havet uten at vi er klar over det. En ting er jo om du kaster et bildekk på sjøen – da er du antakelig ganske klar over hva du driver med. Men at jeg skyller ørsmå partikler ut i havet når jeg pusser tenner eller vasker svett treningstøy.. det føles rimelig kjipt.

Les også: Hva er problemet med palmeolje?

Et nytt mål blir nå å kvitte meg med alle plagg som har noen form for plastmateriale i seg. Ikke umiddelbart, for da har jeg ikke noe særlig å trene i, men over tid. Hele dette prosjektet er langsiktig, og innebærer ikke at jeg skal kaste alt jeg eier og kjøpe nytt uten å gjøre god nok research først. For det er jo heller ikke særlig bærekraftig.

Men én ting vet jeg helt sikkert: Å bade med badebombe fra Lush fører ikke til at jeg skyller ned masse mikroplast i havet. Så jeg sank dypt ned i et varmt badekar, med verdens beste samvittighet.

Slik unngår du å kjøpe produkter med mikroplast:

  • Hvis produktet har polyetylen, polypropylen, polyetylen -tereftalat, polymetylmetakrylat eller nylon på ingredienslisten, inneholder produktet mikroplast.
  • Last ned appen Beat The Microbead, og meld i fra i appen om du finner produkter som ikke er registrert enda.
  • Les innholdslista når du er i dagligvarebutikken, og lapper på klær i klesbutikken.
  • Om du ikke har tid til å lese innholdslista på alle produkter mens du shopper: legg handleturen til Lush, da er du garantert produkter uten mikroplast og palmeolje.

Kilder:

4 Kommentarer

  1. Jeg elsker Lush! De har så mange bra produkter, i tillegg til at de er dyrevennlige og en kjemper for miljøet. Denne badekulen skulle jeg gjerne kjøpt selv om jeg hadde et badekar <'3 Veldig bra og viktig at du skriver og lager videoer om dette temaet!

    • Stine Friis Hals sier

      Lush er så NICE! Tror alt dette hadde vært mye vanskeligere uten dem som alternativ. Neste gang jeg skal til Trøndelag skal jeg ha med et helt lager, og bare bo i badekaret. Så bra du syns dette er bra. Det blir jeg veldig glad for å høre <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.