Kunnskap
Kommentarer 3

Hva er egentlig problemet med palmeolje?

Palmeolje har blitt heftig diskutert omkring påsketider de siste årene, siden Freia bare ikke klarer å slutte å bruke den, men hva er egentlig problemet med oljen?

Fordi palmetreet produserer frukt hele året, og dermed gir mer olje per tre enn for eksempel soya, kan produsentene få høy avkastning på lite produksjonsareal. Dette fører til stadig mer avskoging – fordi flere ønsker å bruke den billige oljen i produktene sine.

Hvert år hogges store områder med regnskog for å gjøre plass til oljepamler, og det går utover urfolk, dyreliv og ikke minst: regnskogen i seg selv (som vi alle veit er viktige når det kommer til å rense lufta vi puster og sånn.)

I tillegg til å påføre miljøet store skader er palmeolje full av mettet fett – noe som gjør den ganske usunn å spise for oss mennesker.

Nyttig info om palmeolje:

  • Palmeolje inneholder 49% mettet fett, og har blitt en vanlig ingrediens i matvareindustrien fordi den er billig for produsenter å kjøpe. Til sammenligning har rapsolje 7% mettet fett, soya-, oliven- og solsikkeolje har mellom 10% og 16%, mens kokosolje har 90%
  • Oljen brukes i matvarer, hårprodukter, sminke og kosmetikk – og skjules ofte bak betegnelsen «vegetabilsk olje». Ikke la deg lure!
  • Naturlig skog lagrer store mengder CO2, så når regnskog hogges for å gjøre plass til plantasjetrær frigjøres disse klimagassene. Denne avskogingen står i dag for 10–15% av klimagassutslippene
  • Orangutangene står i fare for å bli utryddet på grunn av regnskoghoggingen
  • Alt er ikke bare negativt. Siden 2012 har det norske forbruket av palmeolje blitt redusert med to tredjedeler.

Her kan du sjekke hvilke produkter som inneholder palmeolje, og hvor mye.

Det er ikke bare Freia sine påskeegg som inneholder oljen. Det gjør også Daim, krokanrull, japp, og enkelte premium dark-sjokolader. Det er ganske enkelt å sjekke når du handler også. Bare snu produktet og let etter innholds-lista. Om  palmeolje eller vegetabilsk olje står oppført: dropp det, og velg et annet produkt.

God (palmeoljefri) påske!

Følg YouTube-kanalen min her.

Kilder: