Hva er Etisk 2017?
Kommentarer 15

Etisk 2017: Hva faen har jeg begitt meg ut på?

Processed with VSCO with s2 preset

I en god stund har jeg tenkt mye på dette med etikk omkring forbruket mitt. Hvordan har dyrene jeg spiser egentlig hatt det? Hvor kommer alle ingrediensene i foundationen min fra? Har noen dødd i en tekstilfabrikk så jeg kan få en strømpebukse å ha på meg på nyttårsaften?

Den dårlige samvittigheten slår mot meg meg jevne mellomrom, og alle disse tankene om forbruk har grodd i meg helt siden jeg flytta til Oslo og ble gjort mer oppmerksom på det.

Jeg syns jeg ble flinkere i 2016. Jeg begynte å kjøpe mer brukt, spiste mindre kjøtt og tenkte litt mer over disse problemstillingene. Men jeg har aldri gått den ekstra mila med å bakgrunnssjekke de tingene jeg konsumerer.

Etisk 2017

Derfor har jeg i 2017 lyst til å finne ut om det går an å leve et normalt liv, uten at folk må dø eller unger må grave mineraler for at jeg skal opprettholde min livsstil. Jeg er ikke interessert i å bli en no trash-ekstremist, eller bare tygge bark, men leve normalt. Så løsningen må bli å finne de produktene som er ærlige når det kommer til hvor materialene kommer fra, og hvilke arbeidskår de som lager produktene har.

Jeg ønsker ikke å ha en livsstil som forårsaker så mye vondt i andre deler av verden, eller som er dårlig for planeten. Jeg vet ikke om det er mulig å leve på en slik måte, og det er derfor jeg har lyst til å prøve. For å se om det i det hele tatt er mulig som forbruker å ta så korrekte valg som må til.

Dette prosjektet, som jeg har døpt Etisk 2017, kommer til å bli noe av det vanskeligste jeg noen sinne har gjort. Fordi det er så lett å trå feil, eller bli overveldet. Så jeg kommer til å ta det trinnvis. Jeg er også redd for at om jeg legger en for detaljert plan kommer jeg ikke til å greie å følge den. Så det hele må skje veldig organisk, i et naturlig tempo, for at jeg skal kunne leve etter det.

Et steg av gangen

Å ta produktgruppe for produktgruppe virker logisk og smart. Så jeg har bestemt meg for å starte med klær, sko, kosmetikk, hudpleieprodukter og alt omkring det. Jeg kommer ikke til å kaste de tingene jeg eier nå, og starte fra bunnen. Fordi det er a) alt for dyrt, og b) ikke særlig miljøvennlig å kaste noen kilo kosmetikk og klær som er fullstendig brukbart.

Jeg kommer til å holde dere oppdatert om alle opp- og nedturer. Og alle tanker og problemstillinger som dukker opp underveis. Jeg har også ambisjon om å lage en liste over merkevarer og produkter jeg finner som blir godkjent. Ikke at jeg enda helt vet hvordan jeg skal godkjenne, eller hvordan jeg skal sjekke om hver merkevare drives på en etisk forsvarlig måte.

Det hele blir et eksperiment, og jeg håper å komme ut av det med nye vaner og bedre holdninger. Jeg håper jeg klarer å gjennomføre, og kan ta med meg erfaringene videre for så å kunne leve et liv som ikke gjør unødvendig skade.

Om noen har tips, triks eller forslag til merkevarer, kjeder eller produkter jeg bør sjekke ut, eller styre unna, så legg gjerne igjen en kommentar. Jeg kommer til å trenge all hjelpa jeg kan få!